FOTO Jedinstveni Dani kruha u Pirovcu – zahvalnost na narječjima hrvatskog i na stranim jezicima

0
3411
Bake, mame i djeca dala su si truda (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Osnovna škola Pirovac jutros je upriličila završnu svečanost ovogodišnjih Dana kruha – dana zahvalnosti za plodove zemlje, u koju su učenici i nastavnici, ali i bake i mame, uložili puno znanja i truda, tako da je bilo uistinu svečano.

Obilježavanje Dana kruha zamišljeno je tako da se uz molitvu, blagoslov i simbolično blagovanje kruha zahvaljuje Bogu na svim plodovima zemlje i svemu ostalom, ali ciljevi i svrha zbira aktivnosti koje se provode tijekom listopada u svim hrvatskim odgojno-obrazovnim ustanovama su mnogo širi. Njima se nastoji pridonositi potpunijem odgoju i obrazovanju za zaštitu okoliša, upoznavanju i očuvanju biološke raznolikosti Hrvatske, podizanju svijesti o ekološkoj poljoprivredi i zdravoj prehrani.

Kruha, peciva, kolača… (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Na završnoj svečanosti u holu škole upriličena je izložba dječjih radova, održana je školska priredba u kojoj su osim djece sudjelovali i članovi pirovačke KUU Bezdan, te su na koncu svi zajedno sa stola postavljenog na centralnom mjestu blagovali peciva, kolače i druge slastice što su ih za ovu prigodu kod kuće izrađivale bake, mame i sama djeca.
Kako nam je otkrila ravnateljica OŠ Pirovac Marina Erak, svi su razredi sudjelovali, svako dijete i nastavnik  na svoj način. Sudjelovao je i vjeroučitelj Vinko Vrdoljak, učiteljice razredne nastave i razrednice viših razreda, a za uređenje je najzaslužnija Karolina Rančić iz engleskog jezika, koja ima najviše smisla za estetiku.

Učenici su i izveli vrlo zanimljivi skeč kojim su manifestaciji u slavu kruha i zemlje dodali i dimenziju multikulturalnosti – u njemu su zadanu tematiku obradili na nekoliko narječja hrvatskog i stranim jezicima kojima se govori u njihovim domovima.

Vrlo zanimljiv skeč – tema kruha i zahvalnosti ovdje je obrađena i na narječjima hrvatskog i na stranim jezicima ovdašnjih doseljenika (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Kako se u sedmom razredu obrađuje dvojezičnost, a u školi imamo više učenika čiji su roditelji doselili iz drugih dijelova Hrvatske i iz inozemstva, rodila se ideja da se tijekom Dana kruha temu obradi i kroz prizmu uvažavanja i poštovanja različitosti, drugih jezika i kultura.  Tata jedne učenice je iz Njemačke, roditelji drugog učenika su s Kosova, treći je došao iz Zagorja, roditelji dvije djevojčice doselili su iz BiH, a šesti je učenik je autohtoni Pirovčanin i njih šestero je kroz nastavu hrvatskog jezika pripremilo taj višejezični nastup – pojasnila nam je ravnateljica Erak nastanak skeča.

A mali Pirovčani su kroz njega, među ostalim, saznali kako se prsura, kaciola, tavajol… kažu u Zagorju, u BiH, u Njemačkoj i na Kosovu. I dobro se zabavili i nasmijali.

– Ovi Dani kruha i zahvalnosti pripadaju tradiciji našeg naroda, ali ovdje se vidi da su i djeca doseljenika integrirana, što je dobro, pozitivno i lijepo za malu sredinu kao što je Pirovac u ovom vremenu izraženih migracija – kaže ravnateljica Erak.

Evo još nekoliko fotografija sa svečanosti:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here