Team building općinske uprave – pola tone maslina iz pirovačkih parkova

0
2459
Pirovčani su pobrali masline na javnim površinama (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Kompletna postava pirovačke općinske uprave, zajedno s djelatnicima Komunalnog poduzeća Vrilo i Turističke zajednice, jutros je brala masline koje njeguju na javnim površinama.

Radi se o 20-ak stabala od kojih se svake godine dobije stotinjak litara ulja. No, ove masline Pirovcu daju i nešto više od toga – priliku za team building općinske administracije i promociju brige za održavanje javnih površina i samog maslinarstva, kao tradicionalne gospodarske grane koja ima dobru priliku opstati, napredovati i biti unosna, među ostalim, i kroz koncept održivog razvoja turizma. Krenulo se ujutro u devet sati od spomenika Draganiću Vrančiću.

Krenulo se od spomenika Draganiću Vrančiću prema centru (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– U tome ima i malo simbolike, jer je baš Draganić Vrančić taj koji je reformirao poljoprivredu u Dalmaciji, unaprijedio proizvodnju maslina, krumpira i drugih kultura. Evo, i 500 godina nakon Vrančića beremo masline pod njegovim okriljem – rekao nam je Gulam.

Kao i prije pola tisućljeća, kada su prihvatili znanstvene spoznaje i metode u maslinarstvu koje im je dao Vrančić, Pirovčani su nastavili pratiti razvoj znanosti i usvajati nove tehnologije.

Načelnik Ivan Gulam i donačelnik Ante Čubrić brali su zajedno (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Da. Radimo ekstra djevičansko, što znači da masline ne čuvamo u moru nego one u preradu idu odmah danas – rekao je Gulam.

Lani je bilo 680 kilograma ploda od čega se dobilo sto litara ulja. Općinsko ulje se dobrim dijelom donira, obično školi za školsku marendu, a ostatak se pakira u boce i služi kao originalan poklon u protokolarnim prigodama, a dio se potroši i na javnim prigodama kojima je Općina organizator. Ove godine je urod bio nešto slabiji od lanjskog. Ubralo se 27 vreća teških točno 515 kilograma.

 

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here