Kompletna postava pirovačke općinske uprave, zajedno s djelatnicima Komunalnog poduzeća Vrilo i Turističke zajednice, jutros je brala masline koje njeguju na javnim površinama.
Radi se o 20-ak stabala od kojih se svake godine dobije stotinjak litara ulja. No, ove masline Pirovcu daju i nešto više od toga – priliku za team building općinske administracije i promociju brige za održavanje javnih površina i samog maslinarstva, kao tradicionalne gospodarske grane koja ima dobru priliku opstati, napredovati i biti unosna, među ostalim, i kroz koncept održivog razvoja turizma. Krenulo se ujutro u devet sati od spomenika Draganiću Vrančiću.
– U tome ima i malo simbolike, jer je baš Draganić Vrančić taj koji je reformirao poljoprivredu u Dalmaciji, unaprijedio proizvodnju maslina, krumpira i drugih kultura. Evo, i 500 godina nakon Vrančića beremo masline pod njegovim okriljem – rekao nam je Gulam.
Kao i prije pola tisućljeća, kada su prihvatili znanstvene spoznaje i metode u maslinarstvu koje im je dao Vrančić, Pirovčani su nastavili pratiti razvoj znanosti i usvajati nove tehnologije.
– Da. Radimo ekstra djevičansko, što znači da masline ne čuvamo u moru nego one u preradu idu odmah danas – rekao je Gulam.
Lani je bilo 680 kilograma ploda od čega se dobilo sto litara ulja. Općinsko ulje se dobrim dijelom donira, obično školi za školsku marendu, a ostatak se pakira u boce i služi kao originalan poklon u protokolarnim prigodama, a dio se potroši i na javnim prigodama kojima je Općina organizator. Ove godine je urod bio nešto slabiji od lanjskog. Ubralo se 27 vreća teških točno 515 kilograma.