Klarin o financiranju lokalne samouprave – “Marić ugrožava standard otočana i potiče iseljavanje”

0
1681
Ministar financija Zdravko Marić (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Načelnik Općine Tisno Ivan Klarin u današnjem priopćenju za medije je upozorio na novi Prijedlog Zakona o financiranju lokalne i područne samouprave, koji po njegovoj ocjeni u ključnim izmjenama koje se odnose na raspored prihoda od poreza na dohodak, kao glavnog izvora prihoda jedinica lokalne samouprave, najviše se “udara” na otočne općine i gradove.

– Njima se, naime, ukida 16 posto udjela poreza na dohodak kojeg su dobivale posljednjih 16 godina. Do sada su ta sredstva korištena za financiranje kapitalnih i razvojnih projekata na otocima. Novom raspodjelom prihoda, značajna sredstava koja su dobivale jedinice lokalne samouprave na otocima iz poreza na dohodak, prebacuju se Prijedlogom Zakona za fiskalno izravnanje svih JLS u Republici Hrvatskoj.
Cilj kojeg navodi Ministarstvo financija je smanjenje nejednakosti fiskalnog kapaciteta, odnosno ravnomjernija raspodjela sredstava poreza na dohodak. Takve mjere neće pogoditi JLS koje se ne nalaze na otocima. Onim otočnima, međutim, drastično će “stanjiti” prihode od poreza na dohodak.
Prihodovna strana proračuna općina i gradova na otocima novom izmjenom zakonske regulative bit će značajno smanjena, te će otočne JLS ovaj gubitak morati nadomjestiti manjim izdvajanjima za potrebe životnog standarda svoje zajednice. Tako će biti primorane smanjiti sredstva za dječje vrtiće, socijalna izdvajanja, stipendije i dr. – upozorava načelnik Klarin.

Tišnjanski načelnik na kraju ocjenjuje da će ovim Prijedlog zakona, ako se na njemu ustraje, imati negativan utjecaj na standard otočnog stanovništva, a ministra financija Zdravka Marića proziva da potiče iseljavanje ionako malog broja stanovnika na otocima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here