Česi u Tisnom u sklopu projekta Europa povezuje građane: Bogat kulturno-zabavni program ne jenjava

0
1435

U sklopu projekta Europa povezuje građane, stanovnici Općine Tisno od 20. do 25. rujna domaćini su stanovnicima grada prijatelja Velké Meziříčí iz Češke. Druženje koje traje već tri dana na obostrano je zadovoljstvo domaćina i gostiju.

Tišnjani, Jezerani i Betinjani za svoje su prijatelje pripremili uistinu bogat petodnevni program s pregršt zanimljivih događanja. Tijekom prva tri dana stanovnici grada prijatelja Velké Meziříčí upoznati su pobliže s načinom života u Općini Tisno i njenoj okolici sudjelovanjem u brojnim aktivnostima.

– Do sad smo našim prijateljima prezentirali kako se izrađuje ogrica, učili ih lokalne folklorne plesove i pjesme, posjetili smo svetište Gospe od Karavaja, zajedno smo posjetili Informacijski centar NP Kornati i PP Vransko jezero, Muzej betinske drvene brodogradnje, Kulturno pastoralni centar Baganelovica u čijem smo prostoru imali prilike biti i na predstavljanju knjige Vedrane Milin Ćurin ‘Žene u klapskom pjevanju’ i ‘Pjevanje na otoku Murteru’. Svoju knjigu ‘O Jezera misto ukraj mora’ također je predstavio Nenad Milin, a u Baganelovici kao i ispred nje za završetak te divne večeri sudjelovali smo u pjesmi i plesu sa ženskom klapom Rećina iz Šibenika, kao i djevojačkim pjevačkim triom KUD Koledišće iz Jezera. Valja još kazati kako je sinoć mlađa populacija bila oduševljena pripremljenim koncertom Teških osjećaja u tišnjanskoj Kino sali. Zanimljivo, zabavno… Vrijeme nas jako dobro služi, i mogu samo reći zadovoljstvo ovim danima koji su iza nas je uistinu obostrano – kaže nam Karlo Klarin.

Koncert Teških osjećaja sinoć u Kino sali (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Osim brojnih aktivnosti prijatelja iz Češke, vrijedno je kazati kako je jučer u Tisnom boravila i delegacija iz Općine San Venanzo iz Italije. S njima je inače Općina Tisno uspostavila prijateljske odnose preko Svetoga Koštancija koji je inače zaštitnik Perugie, a u San Venanzu se štuje u mnogim domovima. Tako je jučer službeno potpisan i Ugovor o suradnji između Općine Tisno i Općine San Venanzo, a ujedno su i pokrenuti razgovori o budućoj suradnji i projektima.

Dodajmo, aktivnosti za domaćine i njihove goste neće nedostajati ni u današnjem danu. Danas je na rasporedu jedrenje tradicionalnim brodovima, dok se u večernjim satima očekuje nastup KUD Horačan u Jezerima, s početkom u 20 sati na Trgu Jezerana. U Tisnom će pak, također večeras biti održan zajednički koncert KUD Hartića i Osnovne umjetničke škole iz Češke također s početkom u 20 sati.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here