FOTO Murterini, Betinjani i Jezerani s najvećom flotom gostovali u Starom Gradu na Hvaru

0
3591
Dani u Vali 2017. (Foto: Neven Jović)

Proteklog tjedna i vikenda, u Starom Gradu na Hvaru održao se 2. hrvatski festival brodova, mora i mornara pod nazivom “Dani u Vali”. Okupili su se brodovi i posade koje ponajbolje opisuju život na moru s istočne obale Jadrana, od slovenskog komadića Istre, pa sve do crnogorskog primorja.

Među šezdesetak starih tradicijskih drvenih brodova našli su se i oni s otoka Murtera. Ne samo da su se na Hvaru našli Murterini, Betinjani i Jezerani već su majstori kalafati s otoka Murtera odlučili sačuvati svoj zanat i baštinu te su tako na hrvatski festival brodova, mora i mornara došli s najvećom flotom – od ukupno preko sedamdesetak prisutnih brodova, iz Murtera i Betine bilo ih je čak 14, i jedan, ali vrijedan, ‘Mati Jezerka’ iz Jezera.

– Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu organizatora prvog pravog hrvatskog festivala brodova, mora, i mornara na Hvaru, preslikana je adekvatna slika velikih međunarodnih festivala ovakvog tipa upravo u Valu. Festival je vrlo zahtjevan organizacijski, kao i podložan vremenu, no zahvalni smo što nam je sve zaista prošlo u najboljem redu. Vrijeme nas je poslužilo, ipak smo mi bili na, slobodno možemo kazati, petodnevnom krstarenju, od srijede do nedjelje, i od Murtera do Starog Grada odradili 66 milja. Ekipa je bila fantastična, ipak je to jedan tim od pedesetak ljudi koji moraju biti što uigrani što stručni po svim pitanjima. Naš je moto, dodao bih, otići u goste da bi nam se ti gosti vratili – kaže nam Željko Jerat.

Kako doznajemo od sudionika, na festivalu su bile održane radionice za djecu, prezentirala se gradnja drvenih brodova, ribarskih alata, upriličile su se brojne izložbe i koncerti.
Isto tako, pod svjetlima reflektora i veličanstvenog ugođaja potaknutog zvucima, plesala su jedra raznih tradicijskih brodova. Među ostalim bile su tu gajete, leuti, kaići, guci, batane, pasare, lađe, parance, kuteri, falkuše, ali i veliki jedrenjaci.

Udruga Cronaves, organizator festivala, podijelila je i posebne zahvalnice svim udrugama koje su sudjelovale na festivalu kao čuvari tradicije i pomorske baštine.

Kako je proteklog tjedna bilo u Vali, pogledajte u fotogaleriji Nevena Jovića: 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here