Europa za građane: Prijateljevanje stanovnika Općine Tisno i grada Velké Meziříčí se nastavlja

0
2100

Projekt naziva Europa povezuje građane prvi je projekt Općine Tisno koji je financiran iz fonda Europa za građane – Bratimljeni gradovi. Stoga, u sklopu spomenutog projekta, stanovnici Općine Tisno od srijede, 20. rujna ugostit će stanovnike grada prijatelja Velké Meziříčí iz Češke Republike koji će pak na području otoka Murtera boraviti do 25. rujna. Za njih je, kažu organizatori, pripremljen cijeli niz aktivnosti.

Nakon veljače kad su stanovnici Općine Tisno, podsjetimo, boravili u Češkoj, slijedi nastavak jedne lijepe priče. U tu priču uključeni su volonteri iz raznih udruga i institucija s područja Općine Tisno, KUD Hartić Tisno, KUD Koledišće Jezera, KUD Zora Betina, Narodna knjižnica i čitaonica Tisno, Turistička zajednica Tisno, Betina i Jezera, Udruga Južnje strane Jezera, Udruga Betinska gajeta Betina, Muzej betinske drvene brodogradnje, Informacijski centar NP Kornati i PP Vransko jezero, Kulturno pastoralni centar Baganelovica Jezera kao i mnogi drugi.

– Ovim projektom se pokušava podići svijest o ljudima koji su uključeni u razna polja društvenih aktivnosti i njihovoj ulozi u društvu i promovirati vrijednosti aktivnog građanstva i demokracije. Tijekom pet dana naši prijatelji će pobliže biti upoznati kako se živi u Općini Tisno i njenoj okolici sudjelujući u aktivnostima poput radionice izrade ogrica, učenju lokalnih folklornih plesova, pjesama, jedrenju tradicionalnim brodovima, posjetu glazbenoj školi, sportskoj dvorani, svetištu Gospe od Karavaja, a sve će završiti trima događajima, maloj izložbi radova u Informacijskom centru u Betini, nastupom KUD Horačan u Jezerima i zajedničkim koncertom KUD Hartića i Osnovne umjetničke škole iz Češke u Tisnom – najavljuje Karlo Klarin, organizator, koji je ujedno i napisao spomenuti projekt.

Priča kao i prijateljevanje između stanovnika Općine Tisno i grada Velké Meziříčí, kažimo, traje još od 2012. godine, a pokrenuo ju je pokojni Dušan Tabori.

Osim delegacije iz Češke, doznajemo bit će tu i mala delegacija iz Općine San Venanzo iz Italije s kojima je Općina Tisno uspostavila prijateljske odnose preko Svetoga Koštancija koji je inače zaštitnik Perugie, a u San Venanzu se štuje u mnogim domovima. U petak 22. rujna službeno će tako biti potpisan Ugovor o suradnji između Općine Tisno i Općine San Venanzo.

O programu kao i ostalim informacijama tijekom boravka stanovnika grada prijatelja Velké Meziříčí u Općini Tisno, pravovremeno i pravovaljano ćemo obavijestiti naše čitatelje, a ‘teasere’ možete provjeriti i na Facebook stranici Europa za građane.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here