Ekološke incidente prijavite na Zeleni telefon – već je u tijeku uklanjanje divljeg deponija na Kosirini

0
2359
Smeće na Kosirini (Foto: Zeleni telefon)

Najveći, ako ne jedini, adut našeg turizma i temelj razvoja u netaknutoj prirodi, bioraznolikosti i očuvanom okolišu. U njegovom čuvanju nam pomaže mreža Zelenih telefona, čiji su volonteri odnedavno aktivni i na otoku Murteru.

Još 1992. godine uspostavljen je servis koji stoji u službi građanima za informacije i probleme vezane za okoliš, prirodu i njihovu zaštitu (POVEZNICA). Svaki građanin Republike Hrvatske može prijaviti problem u okolišu ili zatražiti informaciju na jedinstveni broj 072 123 456. Razgovor se naplaćuje po cijeni lokalnog poziva, jer se poziv preusmjerava na lokalnog partnera – a za područje cijele Šibensko-kninske županije nadležna je Ekološka udruga ‘Krka’ iz Knina (POVEZNICA).

Vidikovac nad Kosirinom jedan je od najatraktivnijih (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Građani su nam dojavili o problemu deponija na vidikovcu iznad Kosirine na Murteru. Ne poznam dobro to područje, ali fotografija koju su nam poslali govori sve. Upoznali smo se problemom Komunalno redarstvo i ostale institucije lokalne samouprave. Vjerujem da se već krenulo u njegovo otklanjanje i da neće trebati alarmirati ostale nadležne institucije – rekla nam je Inga Kukolj, aktivistica Ekološke udruge Krka angažirana na Zelenom telefonu.

Inga Kukolj (Foto: H. Pavić)

– Dosadašnja iskustva pokazuju da je riječ o vrlo učinkovitom mehanizmu. Građani nam s terena dojavljuju o ekološkim incidentima na broj 072123456, na e-mail ekoloska.udruga.krka@si.t-com.hr ili preko društvenih mreža. Obično dobijemo točne lokacije i fotografije ekološkog incidenta tako da naši aktivisti i volonteri mogu lakše krenuti u rješavanje problema. Radimo u suradnji s nadležnim institucijama, lokalnim i državnim, te nadziremo tijek rješavanja – rekla nam je Inga Kukolj.

Smeće kraj vidikovca (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Ona poziva i stanovnike priobalja da se aktivnije uključe u zaštitu prirode i okoliša, bilo kroz Eko Krku, neku drugu ekološku udrugu ili kao pojedinci koji će na terenu pomagati udrugama i institucijama lokalnih vlasti.

– Nas je u udruzi jako malo i raspoređeni smo na raznim projektima. A i u lokalnoj samoupravi, mada se čini drugačije, radi jako malo ljudi u odnosu na opseg posla za koji su zaduženi. Često se misli i da su ovakve prijave smetnja, prozivanje ili prijetnja tim institucijama, no zapravo se radi o suradnji i pomoći bez koje one ne mogu biti učinkovite – kaže Inga Kukolj.

Smeće je i u grmlju ispod ceste na Kosirini (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here