Promocija europskih civilizacijskih dosega – Općina Tisno pozdravlja dolazak Fališa

0
1663
Direktor Fališa Emir Imamović Pirke, načelnik Ivan Klarin i predsjednik UABA Tisno Krsto Barić (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Povodom obilježavanja 80. obljetnice pogibije španjolskog borca Dragutina Bilića, načelnik Općine Tisno Ivan Klarin u općinskoj sali za sastanke primio je danas predsjednika UABA Tisno Krstu Barića i direktora šibenskog Festivala alternative i ljevice (Fališ) Emira Imamovića Pirkea, koji su organizatori večerašnjih događanja na betinskom Trgu na moru, znanstvenog panela, projekcije filma i koncerta.

– Na žalost, svjedoci smo upornih pokušaja iskrivljivanja povijesnih činjenica. Laž ni ako se ponovi i tisuću puta neće postati istina, ali se u tim pokušajima društvu u cjelini radi velika, a ponekad i nepopravljiva šteta. Općina Tisno zato pozdravlja suradnju tišnjanskih antifašista i šibenskog Fališa na projektu oživljavanja uspomene na heroja španjolskog građanskog rata te promicanju civilizacijskih i demokratskih vrijednosti za koje je ovaj Betinjanin dao život – rekao je ovom prilikom načelnik Klarin.

Udruga UABA Tisno i Fališ (POVEZNICA) su projekt obilježavanja 80. obljetnice smrti Dragutina Bilića zajednički prijavile na natječaj Općine Tisno, koja je prihvatila financiranje većeg dijela njegovih troškova.

Predsjednik UABA Tisno Krsto Barić i Direktor Fališa Emir Imamović Pirke izrazili su zadovoljstvo što Općina Tisno ne sakriva svoje korijene i jasno ističe opredjeljenje za civilizacijske vrednote koje se već dulje vrijeme dovode u pitanje. Kroz odavanje počasti Dragutinu Biliću večeras će Betina, rekli su, jasno dati do znanja da je znala izabrati pravu stranu ne samo ’91. i ’41., već i puno ranije.

– Iako je tema ovogodišnjeg Fališa posve drugačija, 100. obljetnica Oktobarske revolucije, nismo mogli propustiti prigodu sudjelovati u obilježavanju 80. obljetnicu pogibije španjolskog heroja. Ovo je prvi put da naš festival izlazi izvan Šibenika i čast nam je gostovati u mjestu gdje je prije gotovo stotinu godina građanska svijest bila toliko razvijena da su njeni ljudi imali hrabrosti ići u Španjolsku braniti europsku civilizaciju, nekoliko godina prije nego je fašizam došao i pred njihova vrata – rekao je direktor Fališa, istaknuvši kako začuđuje samozatajnost Betinjana koji o Biliću šute, umjesto da se njime hvale.

Fališ se otvara večeras u 20 sati na pozornici Trga na Moru u Betini, znanstvenim panelom o španjolskom građanskom ratu, projekcijom dokumentarnog filma i koncertom, a nastavlja se u Šibeniku nizom drugih predavanja, okruglih stolova, izložbi, koncerata…  do 9. rujna (POVEZNICA).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here