Tužna obljetnica: Danas Mimohod sjećanja na poginule vatrogasce u Tisnom, sutra obilježavanje na Kornatu

0
3032
Mimohod sjećanja, arhivska fotografija (Rudinapress)

Sutra, 30. kolovoza obilježava se tužna, 10. obljetnica kornatske tragedije, najveće tragedije u povijesti hrvatskog vatrogastva i najveće mirnodopske tragedije u Hrvatskoj, u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca, a preživio je samo tišnjanski vatrogasac Frane Lučić.

Tisno se danas prisjeća dvanaestorice kornatskih heroja. Na Mimohodu sjećanja koji će biti održan s početkom u 18 sati očekuju se vatrogasni zapovjednici i nekoliko stotina vatrogasaca iz čitave Hrvatske koji će zajedno s obiteljima stradalih, prijateljima i sumještanima u tišini tužne povorke proći od vatrogasnog doma Tisno do župne crkve sv. Duha.

– Pod spomen-pločom na vatrogasnom domu, pod spomen-križem i pred grobovima vatrogasaca iz Tisnog, Ivice Crvelina, Ante Crvelina, Marka Stančića, Tomislava Crvelina i Josipa Lučića bit će položeno cvijeće i zapaljene svijeće – najavljuje današnji protokolarni dio zapovjednik DVD Tisno, Tome Belakušić i dodaje kako potom slijedi prigodan program u dvorištu župne crkve na kojem će sudjelovati Đani Stipaničev, KUD Filip Dević iz Splita i KUD Hartić iz Tisnoga.

Obilježavanje godišnjice kornatske tragedije i ove će se godine održati na otoku Kornatu gdje će kod kapelice sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, biti služena misa zadušnica, a potom će okupljeni obići 12 suhozidnih spomen križeva koji su podignuti na mjestima gdje su vatrogasci stradali. Obilježavanju 10. obljetnice, kako je najavljeno, nazočit će i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here