Još je živa sloga murterskih i betinskih težaka – dvije općine zajednički kupuju komunsku kuću na Modravama

0
4345
Duh zajedništva otočkih seljaka i težaka - Toni Turčinov i Ivan Klarin (Arhivska fotografija - foto: Rudinapress/H. Pavić)

Iako je riječ tek o staroj i ruševnoj prizemnici bez ikakvog komfora, komunska kuća na Modravama za Murterine i Betinjane predstavlja veliku vrijednost kao dio njihove kulture i identiteta. Ususret dražbi na kojoj je država pokušava prodati, pojedinci i udruge s otoka lobiraju za njeno očuvanje i zaštitu. Vrlo je izgledno da će se to dogoditi tako što će je otkupiti lokalna samouprava.

Među onima kojima je jako stalo do komunske kuće je Udruga Modrave Murter-Betina. Udruga se apelom za njenu zaštitu obratila našim općinama. Prenosimo pismo koje je njen predsjednik Nikola Kurkut napisao načelniku Općine Tisno Ivanu Klarinu

“Poštovani gosp. načelniče, obraćam vam se u ime svih vlasnika posjeda na Modravama. Ponukani javnim natječajem ministarstva državne imovine koji traje još samo šest dana, kojim država prodaje iznimno vrijednu nekretninu na Modravama, predio Stani, radi se o tzv. komunskoj kući koja je služila i još djelomično služi težacima – Modravarima koji su tu nalazili sklonište, odnosno zaštitu od kiše i nevremena.

Komunska kuća na Stanima (Foto: Ministarstvo državne imovine)

Tu se ne radi samo o komunskoj kući Stani, već tu su i više stoljetne kamene rive murtersko-betinskih težaka i težakinja koje se nalaze odmah ispred navedene nekretnine koju sada država prodaje javnim natječajem. Mišljenja smo da je država trebala navedenu nekretninu prvo ponuditi domicilima, u ovom slučaju jedinicama lokalne samouprave općinama Tisno i Murter. Komunska kuća Stani je srce ove modravske uvale, a gravitiraju joj sve kamene rive u njoj, tako da se ovdje radi o iznimno vrijednom spomeniku murtersko-betinskog težaka, i svaka prodaja strancu, a ne domicilu ugrozila bi naše interese, kao lokalne zajednice. Postoji velika bojazan da je to već svršena priča, odnosno da je navedena nekretnina rezervirana za nekog velikog igrača koji tu ima svoje privatne komercijalne interese. Nadamo se da nije tako. U ime svih Modravara vlasnika posjeda na Modravama, Betinjana i Murterina molimo vas da zaštitite interese lokalnog stanovništva, da kontaktirate Ministarstvo državne imovine, odnosno da se javite na natječaj za kupnju navedene nekretnine ako je to jedini mogući način da ta nekretnina ostane dio lokalne kulture. Molimo vas da iskoristite svoj autoritet koliko možete. Udruga „Modrave Murter-Betina“ imala je u planu dobiti na korištenje navedenu komunsku kuću, u svrhu druženja, zaštite od nevremena, promocije te kao mjesto okupljanja prije i poslije radnih akcija. Komunska kuća Stani nije izgubila svoju svrhu zašto je izgrađena, tako i kamene rive, sada postoji velika bojazan da izgubi svoju svrhu i dobije sasvim novu nepoznatu i antipatičnu našim ljudima, na taj način nepovratno bi izgubili dio vlastite kulture. Komunska kuća stani, K.O. Murter-Betina, k.č. broj 533 ZGR površine 119 m2 , upisana u Z.K.U. 546 K.O. Murter-Betina. Početna cijena: 158 368,75 kn, jamčevina:15 836,88 kn. Rok za podnošenje ponuda 1.rujna 2017. U 14.00 sati. Molimo vas u ime svih Modravara Betinjana i Murterina da pokušate zadržati ovu vrijednu nekretninu u vlasništvu lokalne zajednice, u suradnji sa općinom Murter-Kornati, na način pola-pola ili kako već Vi smatrate da je najbolje. Udruga Modrave Murter-Betina apelira na Vas, odnosno općinu Tisno da napravite sve što je u vašoj moći, odnosno da iskoristite svoj autoritet, isto tako važi i za Općinu Murter-Kornati, tako da Vas molimo da se dogovorite sa načelnikom susjedne općine Murter-Kornati Tonijem Turčinovim. S poštovanjem” stoji u apelu koji u ime udruge Modrave Murter-Betina potpisuje njen predsjednik Nikola Kurkut.

Komunska kuća na Stanima (Foto: Ministarstvo državne imovine)

Nakon ovog zahtjeva Modravara i drugih kontakata udruga i pojedinaca koji smatraju da komunsku kuću treba sačuvati, Općina Tisno je odlučila sudjelovati u dražbi Ministarstva državne imovine.

– Općina Tisno nije imala namjeru sudjelovati na natječaju, no intervencije građana su brojne i uvjerljive. Ispostavilo se da zajednička kuća drevnih otočkih težaka ima velik značaj za lokalnu kulturu i identitet. Javit ćemo se na dražbu ponudom koju ćemo sastaviti temeljem procjene sudskog vještaka, a do tada ću razgovarati s murterskim načelnikom Tonijem Turčinovom kako bi dvije općine u ovome poslu bile zajedno, kao što su zajedno bili stanovnici otoka kada se komunska kuća gradila – rekao nam je Ivan Klarin.

Nakon uvjeravanja zainteresiranih udruga Općina Murter-Kornati je istoga stava. U ovoj akciji zaštite nasljeđa spremna je udružiti se s Općinom Tisno.
– Murterini su mišljenja da kuća koju su slogom i velikim trudom sagradili naši preci vrijedi više od cifre ispisane na papiru. Zato će se i Općina Murter-Kornati javiti na dražbu. Trud, sloga i zajedništvo u kojem su stari Modravari gradili ovu kuću danas obvezuje naše dvije otočne općine da se potrudimo dogovoriti oko zajedničkog nastupa na dražbi – rekao je načelnik Općine Murter-Kornati Toni Turčinov.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here