Alarm! Tisuće kubika fekalija izlivene uz vodocrpilište Jandrići – pazite što vam curi iz špine!

1
8184
In flagranti - snimili Dubravari

Problem ilegalnog izlijevanja otpadnih voda u okoliš u Tišnjanskoj Dubravi posljednjih dana poprima zastrašujuće razmjere – poplavljeni su hektari pašnjaka i krša. Oblaci smrada nadvijaju se nad selo i Magistralu, a ima već nekoliko dana da je zdravlje ljudi ugroženo i mogućim prodorom fekalija u sustav javne vodoopskrbe.

Ima već neko vrijeme da su Dubravari locirali mjesto na kojem se pod okriljem mraka izlijevaju fekalije iz cisterne koja duž obale crpi septičke jame. Po noći su držali straže, fotografirali i identificirali počinitelja. Pokušali su ga zamoliti da ne zagađuje njihovu zemlju, ali su naišli na prijetnje. Molbe, kao ni prijave nadležnim službama, nisu urodile plodom. Ni fizičko zapriječavanje ceste. Barikade od kamenih gromada koje postavljaju na prilaznu cestu vozač cisterne odmakne i ponovno izlijeva sadržaj cisterne u prirodu. Danas su odlučili alarmirati javnost.

Mrtva priroda (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Zašto danas? Pa mjesto na kojem ovaj poznati počinitelj nekoliko puta na dan ili noć izlijeva fekalni sadržaj svoje cisterne nalazi se niti tisuću metara od vodocrpilišta Jandići 1. Ovo vodocrpilište u funkciji je samo u izrazito sušnim vremenima, kada se iz njega puni vodsprema Makirina i vodom se opskrbljuju Dubrava i Pirovac. Čuli smo kad su upalili pumpe u vodrcrpilištu i odlučili pozvati na uzbunu – rekao nam je Velimir Reškov, predsjednik Mjesnog odbora Tišnjanske Dubrave.

Velimir Reškov, predsjednik MO Tišnjanska Dubrava (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

On je inače djelatnik Vodovoda i odvodnje i samim tim njegovo upozorenje o ugroženosti vodoopskrbnog sustava dobiva dodatnu notu ozbiljnosti. Do žarišta problema, odnosno mjesta na kojoj se izlijevaju cisterne odveo nas je zajedno s desetak drugih mještana Dubrave. No, nitko osim njega zbog prijetnji se ne usudi stati pred fotoaparat ili nešto javno reći.

– Predsjednik sam Mjesnog odbora što me delegira ispred svih ovih ljudi. Ni meni nije drago što moram istupati u ovakvom kontekstu, ali netko mora ljude upozoriti da je voda iz slavina vrlo izvijesno zgađena. I to prije nego izbije neka epidemija. Tu su na krškom tlu iznad podzemnih voda izlivene tisuće kubika fekalija i drugog sadržaja septičkih jama. U Dubravi za opasnost svi znaju, ali mora netko reći i Pirovčanima – kaže Reškov.

Ovdje se kamion okreće i izlijeva fekalije (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Uistinu, smrdi cijelo područje. Sve pliva u crnoj, šporkoj vodi, deterđentima i  – budimo izravni – govnima. Umiru smrike i druga vegetacija. Situacija je više nego alarmantna, zbog čega s ovim upozorenjem Dubravara nismo mogli čekati. Drugu stranu, onu vlasnika cisterne, iznijet ćemo naknadno, čim se javi na telefon. Nadamo se da će policija i sve ostale službe reagirati prije ponedjeljka, o čemu ćemo blagovremeno izvijestiti.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here