Colentum obranjen od pirata

0
2742
'Pirati' su pred Colentum došli u gajetama (Foto: Rudinapress/Katarina Ježina)

“Pirati pred Colentumom”  bio je naslov sinoćnje šeste po redu turističke manifestacije “Rimska noć Colentuma” na arehološkom nalazištu Gradina.  

Igranom predstavom uprizorena je bitka u kojoj je Colentum branjen od zloglasnih pirata, a napad i obranu organzirala je Turistička zajednica Murter-Kornati.

– Ovu manifestaciju održavamo od 2012. godine zbog popularizacije Colentuma i ovo je druga godina da se održava na autentičnoj lokaciji, na samoj Gradini. Sa zadovoljstvom zaključujemo da je interes velik. Ljudi više nemaju gdje ni stajati, a ja sam jako sretan zbog toga i ako ovako nastavimo postati ćemo kvalitetan pandan Idama u Skradinu –  rekao nam je Šime Ježina, direktor TZ Murter-Kornati.

Branitelji Colentuma (Foto: Rudinapress/K. Ježina)

Predstavu “Pirati pred Colentumom” su izvodila djeca OŠ “Murterski škoji” u suradnji sa šibenskim kazalištem “Virko” voditelja Serđa Mioča. Sudjelovali su i Murterini koji su glumili pirate u gajetama te nekolicina zainteresirane djece iz Zagreba koja u Murteru borave tijekom ljetnih praznika.

Colentum (Foto: Rudinapress/K. Ježina)

U organizaciji udruge Argonauta i Nacionalnog parka Krka održan je i mali sajam u sklopu projekta 18 milja od ušća Krke. Sajam je napravljen po uzoru na manifestaciju Burnumskih ida u Burnumu u NP Krka kraj Kistanja, čime su povezana dva vrijedna arheološka lokaliteta.  

Na sajmu se moglo naučiti kako se pisalo po voštanim pločama na kakvima su Rimljani učili latinicu od svojih malih nogu, kititi se izrađenim lovorovim vijenčićima, rimskim vojnim kacigama, naučiti tintom pisati rimske brojeve, igrati rimske igre te se podsjetiti mnoštva drugih povijesno zaboravljenih običaja…

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here