FOTO Fešta za pamćenje – proslavljen 37. rođendan NP Kornati

0
3501
Klapa Mela na 37. rođendanu Nacionalnog parka (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

 

Sinoć je u Murteru bilo posebno svečano – uz nastup murterske klape Mela i Ive Šikića Bažokića te splitski bend Dalmatino slavila se 37. obljetnica psnutka Nacionalnog parka Kornati. Djelatnici parka za sve goste ispekli su 200 kilograma svježe tunjevine i natočili im nekoliko stotina litara vina. Sve na račun slavljenika.

– Rođendan je Parka i spremamo tunjevinu na gradilje. Ima 200 kilograma čistoga mesa. Sve mukti, i riba i vino i glazba. Ima svega, za sve. I bit će prava zabava, samo treba doći – rekli su nam odmah na početku večeri Ivo Mudronja i Dragutin Juraga, šefovi kuhinje Nacioalnog parka koji su na portu pekli ribu.

Ivo Mudronja i Dragutin Juraga, šefovi kuhinje Nacioalnog parka (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Otkrivaju i jednostavni recept za najbolju tunjevinu: Gradilje, žerava, tuna, sol, papar i malo maslinova ulja. Ništa petrusimen (peršin), ništa luk (češnjak). Ma kakvi! Samo za trulu ribu triba luka, a za frišku ne triba ništa – kažu nam kuhari koji su pripremili i podijelili tisuću porcija tunjevine kakva se rijetko sreće i u najboljim restoranima.

Ipak je rođendan Nacionanog parka za Murter i Murterine velika prigoda.

Slavi se događaj iz 1980. godine, kada je kada Sabor SR Hrvatske proglasio Zakon o Nacionalnom parku Kornati. No, prvi pisani prijedlog za proglašenje Nacionalnog parka Kornati je 1965. u svom radu Kornatska otočna skupina iznio nedavno preminuli murterski i svjetski znanstvenik Sven Kulušić (POVEZNICA): “… Kornatska otočna skupina u modernom turizmu predstavljati će neocjenjivu nacionalnu vrijednost samo pod uvjetom da ostane onakva kakva je bila prije nekoliko godina: lijepa, netaknuta i nenarušena slika prošlosti, spomenik ljudskog rada i svjedok teške borbe za život. U kolikoj mjeri je to ostvarivo, to je pitanje na koje može pružiti odgovor samo zajednica, ne isključujući mogućnost stvaranja nacionalnog parka. …”

Ravnatelj Josip Zanze (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

I bi kako je napisao Kulušić. Nacionalni park je stvoren i danas njime ravna Josip Zanze. On se samo kratko obratio skupu i otkrio kako je u 37 godina park posjetilo ukupno 3,5 milijuna gostiju, a tempo posjeta je 250.000 godišnje. Svi oni pronose svijetom glas o ljepoti ovoga kraja.

Pohvalio se i upravo ostvarenim uspjehom Parka: Europski Fond za regionalni razvoj odobrio je 40 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekt „Rediviva Kurnata: Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u Nacionalnom parku Kornati“.

Klapa Mela i Ive Šikić Bažokić (Foto: H. Pavić)

– Osim rođendana, danas ovdje slavimo i početak revitalizacije kompletnog Nacionalnog parka. Ovo je ljeto kada nam je odobren investicijski zahvat zaokružen na 60 milijuna kuna, od čega Europa financira 41 milijun. To će parku dati jedan novi polet, upotpunit će se njegovi sadržaji i stvoriti nove vrijednosti te će se zaposliti 25 novih stalnih djelatnika i 30 sezonaca – rekao nam je ravnatelji NP Kornati Josip Zanze.

U park je njegovim osnutkom utrošeno desetak milijuna kuna inicijalnih sredstava, te je zadnjih pet godina dobijeno oko osam milijuna iz pretpistupnih fondova EU i NIP-a. I to se sve. Zato projekt Rediviva Kurnata zaslužuje proslavu. I Park pritom nije bio škrt. Ovom prigodom ravnatelj je Osnovnoj školi Murterski škoji i Dječjem vrtiću Pčelica uručio čekove u iznosu od po deset tisuća kuna. I fešta je trajala duboko u noć…

Evo i nekoliko fotografija: 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here