Rediviva Kurnata – odobren je projekt oživljavanja Kornata koji donosi najmanje 25 novih radnih mjesta

0
3834
Ravnatelj NP Kornati Josip Zanze i Mirna Vulin iz tvrtke Kocka d,o,o, (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Nacionalni park Kornati za svoj 37. rođendan dobit će dar vrijedan preko 40 milijuna kuna – iz EU Fonda za regionalni razvoj stigla je vijest da je odobren projekt Rediviva Kurnata: Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u Nacionalnom parku Kornati.

– Pred dva tjedna projekt je službeno prihvaćen. Prošao je posljednju, šestu fazu sa svim izmjenama koje je trebalo napraviti i čeka se pogodan trenutak za potpisivanje – obznanio je ravnatelj NP Kornati Josip Zanze na sinoćnjem svečanom predstavljanju projekta u dvorani Župnog dvora u Murteru.
– Ovaj projekt sa sobom nosi 25 novih radnih mjesta, koji se moraju multliplicirati, u sljedećih pet godina na minimalno 50 stalno zaposlenih i 40-50 sezonaca. Mi doživljavamo bum u sljedećem razdoblju. Nitko više ne može Kornate zaustaviti, nitko više ne može Redivivu zaustaviti – rekao je Zanze najavljujući hodogramom aktivnosti 16 pod programa projekta koji počinje na jesen, a završava u prosincu 2021. godine.
Prezentacija u dvorani Župnog dvora (Foto: rudinapress/H. Pavić)
Projekt Rediviva Kurnata (Oživjeli Kornati – po Croatia rediviva P.R. Vitezovića iz 1700. g.), predstavila je Mirna Vulin iz šibenske tvrtke Kocka d.o.o., koja je bila zadužena za njegovu pripremu. Pri apliciranju na sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj partneri Nacionalnog parka su bili Općina Tisno i Općina Murter-Kornati. Park je na njegovu provedbu već potrošio deset milijuna kuna, a Fond prihvatio ukupne troškove u iznosu od 49.1 milijun kuna, od čega su 41.7 milija kuna bespovratna sredstva. Osnovni cilj projekta je održivo korištenje i upravljanje prostorom Nacionalnog parka Kornati kroz zaštitu prirodnih vrijednosti i baštine NP Kornati, razvoj posjetiteljske infrastrukture i posjetiteljskih sadržaja, unaprjeđenje razine sigurnosti i iskustva posjetitelja. Prezentaciju Mirne Vulin možete preuzeti OVDJE.
Mirna Vulin (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Ravnatelj Zanze istaknuo je kako će Kornati provedbom ovog projekta uistinu oživjeti. Nacionalni park će postati zavidna ustanova i konačno će saživjeti s Kornatarima.
– Kroz naše misto je prošla baba s kolačima, a mi možemo biti zadovoljni jer smo uspjeli dobiti svoj kolač. Bit će još tih fondova, ali ništa ovako zamamno – rekao je Zanze, uspoređujući 85 posto bespovratnih sredstava koje je park dobio s novim programom Life, koji pokriva tek 60 posto prihvatljivih troškova.

Projektom “Rediviva Kurnata“ planira se povećati privlačnost NP Kornati kroz uspostavu prezentacijskih centara na kopnu i moru te povećanje obrazovnih kapaciteta kroz razvoj edukativnih programa za učenike i posjetitelje te uvođenjem inovativnih tehnologija i opreme za bolje upravljanje posjetiteljima, a sve u svrhu turističke valorizacije prirodne baštine te održivo korištenje resursa NP Kornati.

Kornate je u 37 godina postojanja posjetilo ukupno 3,2 milijuna ljudi, što je neznatan broj u usporedbi s Plitvicama ili Krkom, koje godišnje posjeti dva milijuna, odnosno milijun gostiju. Od tog broja u skoro četiri desetljeća ulaznicu je kupilo 2,2 milijuna posjetitelja Kornata. No, NP Kornati ove godine premašuju uobičajen broj prodanih ulaznica, iako je riječ o godini u kojoj je ulaznica poskupila. Riječ je o postupnom dizanju cijena kroz pet godina, nakon čega će Kornati imati nivo cijena poput Plitvica ili Krke, gdje se ulaz danas plaća 180, odnosno 200 kuna, a već će dogodine cijena narasti na 200, odnosno 250 kuna. Lani je Kornate posjetilo 165.000 gostiju, a ove godine će se njihov broj popeti na 200.000, uz prosječnu cijenu ulaznice manju od 30 kuna.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here