Susret klapa na pirovačkoj Rudini – izvornost kao turistička atrakcija

0
2693
Smotra klapa u Pirovcu (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Još jedan susret klapa na pirovačkoj Rudini pokazao je da Pirovac i njegovi gosti itekako cijene lokalni kulturni identitet i žive ovaj izvorni glazbeni izričaj.

Uz nezaobilaznog pirovačkog pjesnika Šimu Vukmana, koji je autor niza popularnih klapskih pjesama, na starom pirovačkom trgu s po nekoliko pjesama u dva kruga predstavilo se ukupno pet klapa: Domaća, pirovačka klapa Šantarel, novoosnovana klapa Žirje, koju čine potomci Žirjana koji žive u Šibeniku, šibenska klapa Jacera, Kampanel iz Kaštela te Skradinke, otkud nego iz Skradina.

Skradinke (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Pirovac ima sjajnu tradiciju klapskih susreta, kojima poseban čar daje ovaj trg, Rudina, jedan od najljepših i najintimnijih trgova u cijeloj Dalmaciji. A publika je ovdje poseban dio programa, ona uvijek diše s izvođačima i zbog nje je veliko zadovoljstvo dovesti klape u Pirovac – rekao nam je Ivo Mikuličin, veteran klapskog pjevanja, autor pjesama, producent, voditelj niza renomiranih klapa… I organizator ovog susreta na Rudini.

Pirovačka klapa Šantarel, kaže Mikuličin, vrlo je važan čimbenik očuvanja tradicijskog a capela pjevanja u ovom kraju i žao mu je što sve ove godine dok organizira ove susrete klapa u Pirovcu ta klapa nije više napredovala i osnažila.

Jacera (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Pirovac svojom organizacijom i ukupnom kvalitetom klapskih susreta zajedno s Vodicama i Skradinom čini jedan trokut koji jamči da će klapska pjesma ovdje opstati i razvijati se. Drago mi je da Turistička zajednica prepoznaje njenu važnost i da je uključena u ljetne programe, jer na taj način se riješavaju dvije bitne stvari: njegujemo tradiciju i u kulturnoj ponudi imamo nešto svoje, specifično i izvorno – rekao je Mikuličin.

A kad na Rudini recitira Šime Vukman i pjevaju klape publiku ne treba nagovarati da dođe. Sjedilo se na sjedalicama, ali i na skalinama, zidićima, na podu, stajalo na nogama…

Evo i nekoliko fotografija:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here