Tko je najbrže kopito svijeta – Rajka ili Miško? Francuska i Kosovo favoriti su Međunarodne utrke magaraca

0
2938
Vitez Paško Perić Pajica na Rajki (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Večeras se na 12. Međunarodnoj utrci magaraca  na tišnjanskoj Rudini natječe 12 zemalja i 12 najbržih magaraca svijeta. Titulu šampiona pokušat će obraniti prošlogodišnji pobjednici Francuzi, za koje trči jedna od najboljih, kninska magarica Rajka, a jaše je iskusni Paško Perić Pajica, tako da Francuska ima velike izglede. 

– Rajki nema premca, a kad je ja jašem nitko ne može biti brži. Ako utrka bude relugarna, ako suci ne dopuste potezanje, guranje i udaranje magaraca od strane trenera, mi ćemo sigurno pobijediti – rekao nam je jutros Paško Perić Pajica.
 Program počinje u 20.00 sati, kada iz Vile uz pratnju Puhačkog orkestra KUD-a Hartić i Vodičkih mažoretkinja prema Rudini kreće defile 12 reprezentacija koje su se kvalificirale za utrku, zajedno s magarcima, jahačima, trenerima, hostesama i zastavama…
Miško i Nizozemci u trenucima slave (Foto: H. Pavić)
Prva kvalifikacijska utrka počinje u 21.00 sat, u 21.45 je druga kvalifikacijska utrka, a u 22.30 finalna. U 23 sata bit će proglašenje pobjednika i vatromet, a nakon toga slijedi koncert Željka Bebeka s bendom. Program će ove godine, uz pomoć Sanje Tabori iz Udruge Tišnjanski tovar, voditi Mario Petreković.

Tišnjanska utrka magaraca ima međunarodni karakter jer većinu jahača, trenera, hostesa, barjaktara i drugih članova reprezentacija čine strani turisti, dok su magarci domaći. Osim turista koji se bore za prestiž svojih zemalja, na ovim utrkama međusobno se natječu i ovdašnje ergele magaraca.

Magarac Miško (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Najvažniji među uzgajivačima su Seosko gospodarstvo ‘Banovi dvori’ Damira Vodanova Bana iz Tišnjanske Dubrave, farma magaraca Paška Perića Pajice iz Ljubača kraj Knina i farma magaraca Rokice Ferare iz Tribunja. Reprezentacije obično koriste usluge trenera s ovih farmi, a ove godine će, čini se, Francuska imati i ovdašnjeg jahača. Stalo im je da zadrže titulu pa su odlučili uzeti najbolju kninsku magaricu Rajku.  A Rajka je toliko opasna da je se usudi jahati samo njen vlasnik, Paško Perić Pajica. Favorit utrke ipak je netko drugi, Republika Kosovo za koju trči magarac Miško iz Tišnjanske Dubrave, a jaše Pirovčanin ilirskih korijena Emil Livaić Deva. Miško je već 30. srpnja pobijedio najbolje ovdašnje magarce na utrci u Pirovcu, kao i 1. kolovoza u Tribunju. U Pirovcu su se Miško i Rajka sreli u finalu, ali je tišnjanski magarac pobijedio za nekih 50 metara. Sudjelovanje ova dva magarca jamči da će utrka biti zanimljiva, napeta i neizvjesna do samoga kraja.

Za dobrim se tovarom prašina diže – šlajfa u mistu (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here