Poziv: Murter pokreće program ‘Zaželi’ – zapošljavanje žena i pomoć u kući

0
4515
Julia Ježina (Foto: Rudinapress/Mande Turčinov Ježina)

Općina Murter-Kornati nudi posao nezaposlenim ženama slabije naobrazbe, a najviše završenom srednjom školom, s navršenih 30 i više godina života, na dvije godine uz puno radno vrijeme i minimalnu plaću u iznosu od oko 2600 kuna.

Posao bi se sastojao od „pružanja potpore i podrške starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju“, što konkretno znači dostavu namirnica, pripremu obroka, čišćenje domova, brigu o higijeni, pomoć pri svlačenju i oblačenju, pomoć u socijalnoj integraciji… Općina je javnim pozivom pozvala također i mještane koji u svojoj okolini imaju nekoga kome je potrebna takva pomoć da se jave na info@murter.hr ili u zgradu Općine svakim radnim danom do 10. kolovoza. Takva usluga krajnjim korisnicima bila bi besplatna, a ženama koje prihvate posao omogućit će se dodatno osposobljavanje i usavršavanje kako bi po završetku projekta bile konkurentnije na tržištu rada.

I dok je potrebu za pomoć u kući do sada već iskazalo više starijih osoba, za rad u takvom poslu nije se javio nitko, saznajemo od zamjenice načelnika Julije Ježine.

Dostava gotovih obroka (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

– Datum koji je na pozivu nije fiksan, naznačen je kao termin za terensko ispitivanje, da uopće vidimo postoji li na našem području potreba za takvim uslugama s jedne strane, a s druge za takvim zaposlenjem. Obvezni partneri Općini u projektu su Centar za socijalnu skrb i Hrvatski zavod za zapošljavanje. Prema službenoj statistici Zavoda u lipnju ove godine bilo je desetak žena koje odgovaraju traženom profilu. Pretpostavljam da dio žena nije ni prijavljen na Zavod, a da ih dio, budući da je turistička sezona, radi sezonski. Svim tim ženama bih poručila da se za posao mogu prijaviti i nakon sezone, to više što će im kroz projekt biti omogućeno daljnje usavršavanje kako bi po završetku projekta bile konkurentnije na tržištu rada, a ne samo dvije godine starije i nezaposlene – poručuje Ježina.

Program zapošljavanja žena – Zaželi, kojim se unapređuje položaj žena na tržištu rada i zaštita prava žena financirao bi se s 85 posto iz sredstava EU socijalnog fonda, a 15 posto iz sredstava Ministarstva rada i mirovinskog sustava, dok bi Općina Murter-Kornati zajedno s partnerima bila nositelj projekta. Zaposlene žene primale bi minimalnu plaću sukladno Vladinoj uredbi, a svaka bi žena brinula o četiri korisnika, dva sata po korisniku u prosjeku. Koliko bi takva pomoć dobro došla pojedinim kućanstvima, najbolje ilustrira velik broj upita i, kako kaže Ježina, svi oni polažu svu nadu u takvu vrst općinske pomoći. Treba podsjetiti da u Murteru ne postoji dom za starije ni takozvani dnevni boravak za starije osobe. Stoga zamjenica načelnika apelira na nezaposlene „30+“ žene s područja općine da još jednom dobro razmisle jer, naglašava, ovdje se radi o socijalnoj usluzi pomoći u kući, a ne o skrbi i njezi teških bolesnika.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here