Predstavljanje knjige akademika Pečarića u Tisnom – ‘Za dom spremni’ je u Kini izraz posebne časti!

1
5193
Za dom spremni je stari kineski pozdrav? (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Predstavljanje knjige “Dnevnik u znaku ‘Za dom spremni'” uglednog matematičara, akademika Josipa Pečarića održano je večeras u Tisnom, usprkos volji načelnika Općine Tisno i saborskog zastupnika SDP-a Ivana Klarina koji nije odobrio korištenje Društvenog Doma, smatravši da knjiga nije u duhu antifašističke povijesti mjesta.

Tisno, mjesto s 1300 stanovnika koje se nekad dičilo sa 400 sudionika NOB-a, koje je pretrpjelo 108 poginulih partizana i 80 žrtava fašizma, ugostilo je Josipa Pečarića i njegovo društvo u župnom dvoru Župe sv. Duha, koja je i organizator predstavljanja. Tako je sve bilo još i više prožeto simbolikom tolerancije, praštanja i pomirbe o kojoj se govorilo, jer je župni dvor jednom svojom stranom smješten na trgu nazvanom po partizanskom majoru, generalu JNA i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franju Tuđmanu, koji je, uz bivšeg zapovjednika logora Jasenovac Vjekoslava Maksa Luburića, bio začetnik ideje o pomirbi djece ustaša i partizana.

Josip Pečarić i njegova knjiga (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

I pomirba se uistinu dogodila, barem među onima koji su došli u župni dvor – u prvim redovima su o potrebi uvažavanja pozdrava ‘Za dom spremni’ slušali zajedno HOS-ovci i oni koji su dobar dio života na kapi nosili zvijezdu petokraku, a u džepu crvenu knjižicu. Toleranciju i uvažavanje pokazali su i čelnici lokalnog HDZ-a, prešutjevši spominjanje notorne činjenice da se za vladavine njihove stranke 90-ih zbog ‘Za dom – spremni’  gubila glava u Hrvatskoj i dijelu susjedne zemlje koja je bila pod kontrolom vojske čije mirovine danas isplaćujemo.

– Ubijali su nas k’o zečeve, od napred i od natrag, s tim da su Srbi imali više poštovanja – rekao je HOS-ovac iz Zagreba Damir Štimac o odnosu Tuđmanove Hrvatske prema ‘Za dom spremnima’.

Na žalost, o samoj knjizi akademik Pečarić i predstavljač dr. Josip Stjepandić nisu rekli gotovo ništa. Umjesto toga, citirajući Dnevno.hr, Direktno.hr, Max portal i slična glasila, govorili su o načelniku Ivanu Klarinu. Naravno, ne baš lijepo, nego u kontekstu Klarinova neslaganja da se u Društvenom domu partizanskog sela slavi ustaški pozdrav.

Vrata župnog dvora (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

No, osim navoda iz ovih glasila, čuvenim po stalnom mijenjanju izdavača, mogle su se čuti i zanimljive opservacije i znanstvenom metodologijom potkrijepljeni razlozi zašto se trebamo pozdravljati sa ‘Za dom spremni’.

– Naime, u Narodnoj Republici Kini koja je nedvojbeno dugo vrijeme antifašistička i gdje je na vlasti još uvijek Komunistička Partija, molim dojavite to načelniku Klarinu, pojam Liam Shi (Za dom spremni) izraz je posebne časti – rekao je dr. Stjepandić.

Sr. Josip Stjepandić (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

‘Za dom spremni’, po njemu, predstavlja najbolju svjetsku praksu, pa bi ga se moralo u najmanju ruku poštovati. – Hrvatski domoljubi, a to su oni koji su za dom spremni umrijeti, nalaze se u društvu najvećih svjetskih naroda – Kineza, Japanaca, Brazilaca, Nijemaca itd. – rekao je Stjepandić, pokušavajući ohrabriti stotinjak okupljenih.

Osim Klarinu, Stjepandić je sve ovo prenio i samom premijeru Plenkoviću koji mu, začudo, nije ništa odgovorio. Kritiziranjem ‘sukoba krajinske milicije s braniteljima’ na proslavi Oluje u Kninu (privođenje bukača sa ustaškim simbolima), Stjepandić je zaključio da ‘Plenković ustraje u sukobu koji može samo izgubiti’.

Iako začetnik ideje o pomirbi, Tuđman je bio nemilosrdan prema ‘Za dom spremnima’ (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Okupljeni Tišnjani imali su prilike kupiti knjigu posebno povoljno, kao što su im povoljno odreknuti grijesi iz komunističke ili druge prošlosti i kao što su se oni povoljno odrekli svojih očeva i djedova partizana – za knjigu su matematičaru plaćali samo sto kuna. Naravno, bez računa. Jer nitko ni ove domoljube nije tražio da polože račun što su radili 80-ih i gdje su bili 91., pa nisu ni oni htjeli biti nepristojni i tražiti da se računa i porez.

Ovakva predstavljanja Pečarićevih knjiga, rečeno je na predstavljanju, obično organiziraju braniteljske udruge. No u Tisnom, eto, to je morala napraviti Župa, a branitelja jedva da je bilo.

Dr. Josip Stjepandić, akademik Josip Pečarić i don Lazar Čibarić – za govornicom HOS-ovac Damir Štimac

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here