Pismo ministru financija: Dopustite da sami biramo između komunalne naknade i poreza na nekretnine

0
1942
Ivan Klarin, načelnik Općine Tisno (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Od 1. siječnja 2018. godine plaća se porez na nekretnine, novi namet za koji vladajući kažu da će biti tek zamjena za komunalnu naknadu, dok kritičari tvrde da će dodatno osiromašiti građane i prisiliti ih na jeftinu rasprodaju kuća, stanova, oranica… Načelnik Općine Tisno Ivan Klarin traži izmjenu Zakona o lokalnim porezima.

Danas je tišnjanski načelnik izdao priopćenje na ovu temu:

Kao saborski zastupnik i čelnik jedinice lokalne samouprave danas sam uputio prijedlog ministru financija gospodinu Zdravku Mariću o izmjeni Zakona o lokalnim porezima u dijelu koji se odnosi na porez na nekretnine, a koji su općine i gradovi dužni uvesti do 01.01.2018. godine.

Moja inicijativa ide u smjeru da se zakon o lokalnim porezima izmjeni u dijelu koji se odnosi na porez na nekretnine na način da se unese novi članak koji će predstavničkim tijelima JLS-a dati mogućnost odabira uvođenja poreza na nekretnine ili primjenu  postojećih odredbi koje se odnose na naplatu komunalne naknade i poreza na kuće za odmor.

Ministar financija Zdravko Marić (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Zatražio sam od ministra Marića da se prijedlog izmjena zakona o lokalnim porezima s ovom izmjenom stavi  na prvu sjednicu jesenskog zasjedanja Hrvatskog sabora i to iz razloga da se JLS koje ne žele oporezivati svoje stanovnike na ovaj način mogu na vrijeme opredijeliti da li će uvesti porez na nekretnine ili će ostati pri naplati komunalne naknade i poreza na kuće za odmor.

Još jednom napominjem kao i što sam upozoravao prilikom prva dva saborska čitanja u vezi navedenog prijedloga o uvođenju poreza na nekretnine da je taj porez nepravedan, te da će znatnije opteretiti pravne i fizičke osobe zbog uvođenja dodatnih kriterija koji donose znatno poskupljenje u odnosu na dosadašnja davanja s temelja komunalne naknade i poreza na kuće za odmor – napisao je Klarin.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here