Poruka 11. Murterskog pira: ‘Nemojmo se praviti mudarcima, čuvajmo običaje’

0
4503
Murtretski pir - Sanja Tabori i Viktoria Laner (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Murterski pir, još jedna maštovita turistička prezentacija bogatstva starih svadbenih običaja najvećeg mjesta na otoku, uspješno je  upriličen sinoć u Murteru na oduševljenje sudionika i promatrača.

Oj, divojko danas dovedena, od sada si moga sina žena – izgovoreno je večeras na murterskoj pozornici po jedanaesti put. Te riječi izgovara svekar, a od prvog uprizorenja Murterskoga pira 2007. godine, kao ljetne kulturne ponude, to je poznati murterski dramski amater Ive Šikić Bažokić.

Murterski pir krenuo je iz Starog sela (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Pirovnjačka povorka krenula je s najstarijeg murterskog trga Pijace u 19 sati i polagano, onoliko polagano koliko su to „stoli“ dopuštali, spustila se do središta mjesta, novouređenog Trga Rudina. „Stoli“ su stari murterski običaj iznošenja vina mladencima i pirovnjacima. Prvo se čestita mladencima, a onda stolu priđu i ostali uzvanici. U staro vrijeme bilo je to crno vino u dvolitrenom bocunu u dubokomu pijatu s tri čaše. Vrijeme se promijenilo, ali običaj je ostao, a da se ne zaboravi pobrinuli su se organizatori i ove godine, u prvom redu TZO Murter-Kornati.

Murterski pir (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Mladenci su ove godine bili Murterin Nikola Skračić Čići i mlada Poljakinja Viktoria Laner, inače volonterka u Udruzi Argonauta.

– Ovo je za mene vrlo uzbudljivo. Sličnosti sa svadbenim običajima u Poljskoj su u masovnosti uzvanika i količini alkohola koja se nudi – kazala je uzbuđena Viktoria.

Nakon predaje mlade novoj kući, maloj scenskoj igri uprizorenoj na pozornici, pirovnjaci su zaigrali murtersko kolo i kolo “naprikriž”. Na Staroj rivi servirana je večera za sve sudionike Pira, a i za zainteresirane promatrače našao se pokoji zalogajčić.  

Od Starog sela do Hramine nazdravljanje je trajalo dva sata (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Na pitanje kako je to nekad bilo, jedna od najstarijih Murterki Vicenca Pleslić (89) rekla je – lipo je bilo, veselo, kroz cilo selo se pivalo i kolo igralo, nosila se dota, stoli su bili…, a sad ideš u restoran i ‘na ti muzika probije uši. Upravo ono što je rekla Vicenca, Murterski pir nastoji rekonstruirati. Zato se i organizirao prvi put prije deset godina u sklopu ljetne kulturne ponude. Da se ne zaboravi…

Ove su godine susjedima došli u pomoć i Betinjani, njihov KUD Zora i svakako svojom pojavom uveličali prizor.

Betinke u Murterskom piru (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Ipak, na kraju, a prije nastupa Petra Dragojevića, Ive Šikić Bažokić “bio bi pukao” da nije s pozornice poslao poruku sumještanima, a rekao je:

– Nemojmo se praviti mudarcima, ovo je nešto što je naše, naš stari običaj, a vama se teško obući i zapivati jedan dan u godini, pokazati naš stari običaj.

Emotivno obraćanje Ive Šikića Bažokića na kraju priredbe (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Ive je, naravno, aludirao na slab odaziv Murterina na Murterski pir. Jer, istini za volju, znalo ih je biti znatno više nekih prijašnjih godina. Po dobrom starom običaju, dosadilo im. Bolje da njihove ideje i projekte preuzmu susjedi pa da mogu lamentirati kako je to nekad u Murteru bilo. Bili smo prvi…, u bilo čemu, reći će, a onda preuzmu drugi, s više volje i ljubavi za svoju baštinu.

S druge strane, postoje i oni, poput Ljiljane Mitrov, koja je do sada sudjelovala na svakom Murterskom piru, koja kaže da će “dokle god bude mogla hodati, sudjelovati na Piru”. Ljiljana, doduše, nije Murterka. Šibenka je.

Evo i fotogalerije:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here