Spektakularan sraz tovara šampiona – Miško pobijedio izazivačicu Rajku

1
17407
Miško i Rajka - tovar iz Dubrave ipak je bio brži od kninske izazivačice (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Pirovčani su sinoć na utrci tovara napravili spektakl epskih razmjera – na tovarodromu su uspjeli prvi put u povijesti upriličiti sraz dvaju nikad poraženih šampiona: magarca Miška s ergele Seoskog domaćinstva Banovi dvori iz Tišnjanske Dubrave i magaricu Rajku Paška Perića Pajice iz Ljubača kraj Knina.

Godinama se kalkuliralo tko je brži. Miško i Rajka pobijedili su na svakoj utrci na kojoj su nastupili, ali nikada se do sada nisu sreli. Prema legendi, kninska magarica se u Oklaju jednom davno ravnopravno utrkivala sa slavnim tišnjanskim magarcem Omerom, danas pokojnim, zbog čega je sinoć u Pirovcu bilo dosta onih koji su vjerovali da može uzeti slavu Mišku, koji drži naslov prvaka svih ovdašnjih utrka. No, Rajka nije imala sreće. Ona i Paško Perić Pajica na koncu su se nagutali prašine koja se dizala iza Miška i njegovog jahača Emila Livaića Deve. Nije sve išlo glatko – u prvoj utrci Rajka je poprilično iza sebe ostavila Miška. No Deva i Miško su se pribrali i u finalu su trčali bolje.

Pobjednici – na 3. mjestu Zoran Zoranić i Šarko, 2. mjesto Pajica i Rajka i 1. mjesto Deva i Miško (Foto: rudinapress/H. Pavić)

– Nije bilo lako utrkivati se s Rajkom i Pajicom, tim više što se Miško i ja dugo nismo vidjeli, trenirali ni utrkivali. Zato smo u prvoj večerašnjoj utrci posustajali. Međutim, do finalne utrke smo se uspjeli sporazumjeti i tada je krenulo – kaže Deva.

Pajica, pak, smatra da pobjeda Miška nije regularna, odnosno da je ona rezultat niza po Rajku nepovoljnih okolnosti.

– Miško je krenuo prije znaka za start. Na početku utrke već je bio 20 metara dalje, na okuci, a kad smo Rajka i ja pojurili ispred nas se ispriječilo drugo grlo, tako da nismo mogli proći – kaže Pajica koji je i dalje uvjeren kako je njegova Rajka najbrži magarac na svijetu.

Rajku je Pajica tukao bičem! (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

No, čini se da je kninski jahač sam kriv što njegova magarica nije dobila šansu za pobjedu – od početka do kraja obje utrke Pajica je Rajku tukao bičem!

–  To je njezina šiba iz 2010. godine, koju sam u Ljubljani kupio. Sve je posve regularno – tvrdio je Pajica.

Ali ona nije mislila tako. Inatila se i nije htjela trčati smjerom u kojem ju je surovi jahač gonio. Osim Pajice ni jedan drugi jahač sinoć nije imao bič ni šibu, niti je ijedan tovar osim Rajke doživio bilo kakvo maltretiranje.

Turistička zajednica Općine Pirovac i Udruga Dalmatinski tovar spektakl su okončali koncertom Alena Nižetića i vatrometom.

 

1 KOMENTAR

  1. […] Godinama se kalkuliralo tko je brži. Miško i Rajka pobijedili su na svakoj utrci na kojoj su nastupili, ali nikada se do sada nisu sreli. Prema legendi, kninska magarica se u Oklaju jednom davno ravnopravno utrkivala sa slavnim tišnjanskim magarcem Omerom, danas pokojnim, zbog čega je sinoć u Pirovcu bilo dosta onih koji su vjerovali da može uzeti slavu Mišku, koji drži naslov prvaka svih ovdašnjih utrka, piše Rudina Press. […]

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here