“Domaće je najbolje”: U Jezerima izlagali OPG-ovi iz čitave Hrvatske

0
3647
Sajam domaće je najbolje u Jezerima (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Protekla dva dana na Trgu Jezerana u Jezerima održao se Sajam domaćih proizvoda pod nazivom “Domaće je najbolje”. Široku paletu kvalitetnih domaćih proizvoda izlagali su izlagači iz svih regija Hrvatske s glavnim ciljem osnaženja doprinosa gospodarskom razvoju regije u kojoj žive i rade.

Na sajmu u Jezerima kupcima i posjetiteljima su se nudili domaći proizvodi poput suhomesnatih prerađevina, meda i mednih rakija, prirodnih voćnih sokova, domaćih sireva i drugih mliječnih prerađevina, ekološki proizvedene kozmetike, suvenira i tradicionalnih drvenih igračaka, uporabne i ukrasne keramike, proizvoda od voća i povrća, prirodnih voćnih sokova, marinirane ribe, fritula, raznih likera i drugih kvalitetnih napitaka, po prihvatljivim cijenama.

Izlagači na Trgu Jezerana već su postali skoro domaći, kako nam kažu, Jezera su im već kao drugi dom, ovdje dolaze treće ljeto zaredom, zahvaljujući organizatorima.

Draženka Lipohar organizatorica sajma (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Male obiteljske tvrtke, OPG-ovi i obrti domaću tradiciju i baštinu prezentiraju kao urbanu i ruralnu na najbolji mogući način. Tako smo u razgovoru s izlagačima doznali kako se prave poznate ‘Nadine fritule’ s otoka Paga.

– Tajni sastojak naših fritula je jogurt, zato su one toliko fine i ukusne, ali i ljubav. Za napraviti fritule ovakvog tipa treba puno, puno ljubavi – govori nam Nada Maljković praveći fritule s jogurtom, čiji je miris privlačio brojne posjetitelje upravo za njezin štand.

Nada Maljković pravi ‘čarobne fritule’ (Foto: Rudinapress/S. Henjak)
‘Nadine fritule’ (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Iznimno zadovoljni i ovogodišnjim sajmom, organizatori kažu kako se u Jezera uvijek rado vraćaju.

– Super surađujemo s lokalnom Turističkom zajednicom, stoga i jesmo ovdje već treću godinu zaredom. Samo otvaranje sajma privuklo je brojne posjetitelje na Trg Jezerana, koji su već samo jednom šetnjom među postavljenim štandovima mogli zaključiti kako je ponuda izlagača uistinu šarolika – kaže nam organizatorica sajma “Domaće je najbolje”, Draženka Lipohar.

Veliki interes među Jezeranima i njihovim posjetiteljima izazvao je i štand sa suhomesnatim, trajnim, autohtonim proizvodima iz Slavonije. Na štandu je bila ponuđena rapsodija okusa i mirisa delicija poput kulenove seke, pancete, čvaraka, slavonskih domaćih kobasica koje je izlagao Ilija Jelovčić, profesionalac obrtnik i mesoprerađivač iz Županje.

Ilija Jelovčić (Foto: Rudinapress/S. Henjak)
Kulen koji mami (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Branka Aralica iz susjednog nam Šibenika izlagala je pak džem od crnih smokava koji je na Festivalu džemova osvojio zlatnu medalju. Osim toga, od višnje maraske Branka radi i likere, čistu višnju, kombinaciju višnje i čokolade i višnje i naranče.

– Zadovoljna sam posjećenošću sajma, naročito se posjećenost ali i prodaja vidjela prvog dana sajma, bilo je i više svita, najviše zbog fešte u Jezerima, a naravno da su svi navratili i do naših štandova – kaže nam Branka Aralica.

Branka Aralica (Foto: Rudinapress/S. Henjak)
Rakija (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Među brojnim štandovima koje smo obišli protekla dva dana ističe se i onaj iz Kaštela, točnije iz Kaštel Kambelovca. Kaštelanske morske delicije bile su uistinu hit među posjetiteljima.

– Fileti slanih inćuna, marinirani inćuni, zatim poznati brend pepe fiš, slatko-kiselo-ljuta paprika punjena slanim inćunom, ono je što mi tradicionalno nudimo. Kad okusite to, imate osjećaj ka da ste se ‘zajubili‘, ma puna su ti usta, to je nešto divota – kaže nam barba Željko djelatnik i predstavnik štanda iz Kaštel Kambelovca.

Barba Željko iz Kaštel Kambelovca (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Prilikom posjete ovogodišnjeg sajma pod nazivom “Domaće je najbolje zaključili smo kako ljudi vole domaće i izvorno, a to se ovih dana u Jezerima nudilo, stoga smo sigurni da su tamošnji posjetitelji zadovoljni.

Fotogalerija:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here