Privatne kante na javnoj površini – smeće i smrad u srcu turističke Betine

0
3669
Pretrpane kante netko drži na najprometnijem mjestu u Betini (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Svi koji ovog ljeta krenu u središte jednog od najslikovitijih mjesta Jadrana, na betinski Trg na moru ili niže prema portu koji čuva i prezentira najvrjedniju baštinu tradicijske drvene brodogradnje,  na putu su izloženi velikoj kušnji – od obilaska ih odvraćaju četiri kante pune smeća.

Poredane  na glavnom i najvećem ulazu prema Trgu na moru, onom iz ulica Dolac i Get, otkud u središte Betine dolazi najveći broj posjetielja, zbog šetnje i samog uživanja u ambijentu ili korištenja raznih sadržaja koji su tamo smješteni, od Prezentacijskog centra, Muzeja betinske drvene brodogranje, do trgovina, kafića, restorana i ostale najekskluzivnije betinske turističke ponude. To što su naslonjene na zid stvara tek privid slobodnog prolaska. Ovi ‘eksponati’ imaju i komponentu strašniju od vizualne – smrad. Do Trga na moru valja proći kroz oblak koji se širi cijelim prolazom, od zida do zida. Na temperaturama iznad 30 stupnjeva Celzijusevih svakom novom minutom jamči se sve snažniji i snažniji doživljaj.

Na kantama piše BTP – je li to reklama? (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Mali, slikaj to ako se ne bojiš. Neka se vidi kakvi smo, kako živimo i dočekujemo goste od kojih živimo – ovim i sličnim riječima su nas uputili baš svi Betinjani koje smo u subotu navečer tijekom koncerta grupe Face2Face sreli  na Trgu na moru.

Prepunjene kante fotografirali smo oko 22 sata i ubrzo nestali. Možemo samo zamišljati koliko je još smeća nabacano i kakav se smrad razvio kroz daljnjih nekoliko sati.

No, tko je odgovoran za ovu sramotu Betine? Općina, Komunalno poduzeće ili netko treći? Kanta je privatna, na njoj je vlasnik napisao BTP, ali prostor koji ona zagađuje je javan.

Jedini put s mora i na more je preko smeća (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

–  Vlasnici kanti upućeni su da ih prema rasporedu sakupljanja i odvoženja iznesu ispred svojih objekata na javnu površinu, na mjesto gdje se one mogu nesmetano isprazniti. No, ako netko ima saznanja da se kante na javnoj površini drže i izvan termina odvoženja, ili stalno, treba obavijestiti Komunalno redarstvo Općine Tisno. Ono je je dužno izdati rješenje o uklanjaju  – rekao nam  je direktor Komunalnog poduzeća Ježinac Kristijan Jareb.

Dakle, vlasnici  ne smiju držati svoje kante u javnom prostoru, osim u vrijeme njihovog pražnjenja. U suprotnom, Komunalno redarstvo piše kazne. No, redara je malo, a nereda puno. Nered ide uz nerad, ma tko god se našao uvrijeđen. Neka zato komunalnom redarstvu, ili još bolje vlasniku kanti,  ove javno objavljene fotografije smeća u kojem se guši turistička Betina budu putokaz kamo usmjeriti buduće radne aktivnosti. 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here