‘Betinsko-murtersko-jezerska sloga’ – Sirotica je pobjednica 6. Lantine

1
5990
Žestok start Sirotice (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Gajeta Sirotica s kapetanom Damirom Čorkalom pobjednica je ukupnog poretka regate Lantina koja se danas održava u Jezerima.

– Kako smo pobijedili? Pa bili smo najbrži – kaže nam Damir Čorkalo, kapetan Sirotice.
– Nikakve posebne tajne nema. Dobra, uigrana posada i dobar, dobro održavan brod, s optimiziranim plovnim karakteristikama. Posadu Sirotice uz kapetana Čorkala iz Betine, čine da Murterina Krešimir i Vito Markov, koji su i vlasnici broda, te Jezeranin Krste Ukas. Betinsko-murtersko-jezerska posada kaže da je pobjedu ključna sloga i razumijevanje.
Posada Sirotice – Krste Ukas, Damir Čorkalo, Krešimir i Vito Markov (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
– Nikakve posebne tajne nema. Dobra i uigrana posada i pravi brod, dobro održavan i optimiziranih maritivnih sposobnosti. Brod je dobro pogođen još kada je građen prije 45 godina. I to je to. Samo što non-stop treba nešto na njemu raditi – kaže nam kapetan Damir Čorkalo.
– Pa 15 ili 16 godina jedrimo zajedno. Možda nismo bili na prve tri od ukupno 19 održanih regata Latinsko idro u Murteru. Oduvijek ista ekipa, toliko smo zajedno da svaki od nas točno zna što mu je činiti, bez da se puno priča. Sirotica je za sve to vrijeme promijenila  pet-šest lantina, isto toliko jedara, dva-tri jarbola, dva kormila… ali nikada nije zamijenila člana posade. Već smo došli do te faze da ne jedrimo za pobjedu, već samo uživamo, jednostavno guštamo. I pobjeda sama dođe – kaže Krešimir Markov.
Na Lantini su svi nju slušali (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Drugi je na cilj u kaiću Marinka stigao betinski jedriličarski as Jure Fržop.
– Vjetar je bio dobar, stalan. Odmah na početku smo uhvatili prednost i držali je polako do samog kraja – pojasnio Fržop kako je u natjecanju s 40 dobrih brodova i vrsnih kapetana osvojoio drugo mjesto u ukupnom poretku.
Prošlogodišnji pobjednik, Niko Papeša s gajetom Vadom Godulicom stigao je treći.
Iako se smatralo da će zbog plastificirane oplate i male težine gajeta Lipa moja betinskog brodogradilišta, s kapetanom Jadrankom Pavićem, biti među favoritima, došla je tek sedma u poretku gajeta.
Proglašenje pobjednika je iza 20 sati. Fešta u šatoru je čekala, a zajedno sa službenim rezultatima čeka se i nastup Giuliana.
Regata Lantina (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Poredak po kategorijama:
Gajeta:
1. Sirotica MU 485 Damir Čorkalo
2. Godulo  MU 229 Nikola Papaša
3. Ilinka    MU 887 Ante Turčinov
Kaić:
1. Marinka MU 906 Jure Fržop
2. Bruka    MU 175 Šime Lovrić
3. MU 186              Ana Jerat
Leut:
1. Cicibela             Marinko Mijat
2. Bažokić    MU 8 Ane Šikić Bažokić
3. Gušte       MU 85 Tonko Skračić
Evo i fotogalerije:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here