Igre Donje polivere – slavili Murterini, revanš u Jezerima

0
2076
Igre Donje polivere (Foto: Rudinapress/Katarina Ježina)

Jezerani i Murterini su na igrama Donje polivere na najbolji način pokazali što je otočko zajedništvo.

Igrama Donje polivere u četvrtak je u Murteru nakon nekoliko godina zatišja oživjela stara tradicija druženja među stanovnicima otočnih mjesta kroz sportska i zabavna nadmetanja u davno izmišljenim disciplinama. Među natjecateljima su bili i politički predstavnici ova dva mjesta – ispred Murterina ovdašnji načelnik Općine Toni Turčinov, a Jezerane je predvodio njihov predsjednik Mjesnog odbora Nikša Prijak.

Murterine je predvodio načelnik Toni Turčinov (Foto: Rudinapress/K. Ježina)

– Drago nam je da su se ove igre nakon skoro šest, sedam godina nopokon obnovile i da se ova tradicija više neće prekidati. Murterska ekipa je skoro ista kao što je onda bila, a u jezersku su stigle neke nove generacije. Vjerujemo da će ta nova snaga biti jamstvo nastavka ovih igara – rekao nam je Nikša Pirjak voditelj ekipe iz Jezera.

Kao što im samo ime govori, na Igrama Donje polivere sudjeluju mjesta koja se nalaze na donjoj strani otoka Murtera, Murter i Jezera,  a sastoje se od prijateljskog nadmetanja kroz zabavne igre na moru. Riječ je o davno osmišljenim igrama na moru s rekvizitima koji su tada bili dostupni.

Tko će brže trčati s kašetama (Foto: Rudinapress/K. Ježina)

– Mi smo ove godine odlučili obnoviti tu tradiciju, pa i turistima pokazati kako je to nekad bilo, kako je izgledao natjecateljski duh i rivalstvo među susjednim mjestima otoka. Kako je krenulo, odmah smo odlučili da ove igre budu sastavni dio i svakog budućeg Murterskog lita – kaže Toni Turčinov, načelnik općine Murter-Kornati.

Igre Donje polivere sastoje se od ukupno sedam igra, među kojima su natjecanje u nošenju vode u probušenim kantama, prenošenju ribarskih kašeta preko prepreka, u bušenju balona na bonograciji, slaganju puzli imena mjesta Murtera i Jezera…

Igre Donje polivere – Jezerani (Foto: Rudinapress/K. Ježina)

Ono s čime su se natjecatelji oba mjesta složili je da je najvažnija obnova tradicije. Naravno, tu je i druženje, razvijanje natjecateljskog, sportskog duha te zdravog rivalstva između ova dva mjesta. Murter je odnio pobjedu, ali ništa zato – priređena je zajednička večera za sve sudionike igara. Pobjedu Murtera su slavili zajedno članovi obiju ekipa, a Jezeranima je obećan revanš  – sljedeće Igre Donje polivere se održavaju 24. kolovoza u Jezerima.

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here