FEŠTA UZ GIUILIANA Starta 6. Lantina, regata i odmjeravanje u ljepoti drvenih, tradicijskih brodova otoka Murtera

0
2956

Ove nedjelje, 23. srpnja, u Jezerima će se održati šesta po redu regata tradicijskih drvenih brodova pogonjenih latinskim jedrom – Lantina. Regata starta u 15 sati, a u 20 sati slijedi proglašenje pobjednika i dodjela nagrada, a cijelu ovu zanimljivu manifestaciju zaokružit će koncert popularnog Giuliana na Trgu Jezerana koji počinje u 21 sat.

Tutulu prvaka Lantine brani gajeta Vada Godulica MU 229 s kapetanom Nikom Papešom, pobjednica ukupnog poretka prošlogodišnje, 5. Lantine, na kojoj je zbog tramontane od 25 čvorova samo 18 od 45 posada uspjelo završiti regatu.

Pobjednici prošlogodišnje 5. Lantine – posada Vade Godulice (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Nikša Pirjak, jedan od članova organizacijskog odbora, kaže nam kako je i na 6. Lantinu najavljen jednak broj kaića, gajeta i leuta. Dolaze poznati morski vuci iz ribarskih mjesta otoka Murtera, ali i s Pašmana, Zlarina i Prvića. Bit će i koji šibenski brod. Na jezerskoj rivi već od 10 sati ujutro počinje spektakl – tada se naime okupljaju posade i priprema se  tradicionalna ribarska marenda s tunjevinom i jelima iznenađenja. Gledateljima, jednako kao i članovima posada, ovaj dio manifestacije je posebno atraktivan, jer od tada do starta regate u 15 sati na rivi je prilika da se  pokažu i razgledaju brodovi od kojih je svaki jedinstveno remek djelo tradicijske drvene brodogranje.

Pred start prošlogodišnje Lantine (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Na regati se očekuju prekrasni prizori brodovlja pogonjenog tradicionalnim latinskim jedrima, autentični doživljaj jezerske i ostalih luka otoka od prije 50 i više godina. Iako je dobro održavani tradicijski drveni brod s latinskim idrom odnedavno postao stvar prestiža, statusni simbol, ovdje nema pomodarstva. Većinu posada su originalne, čine ih ljudi koji s tim kajićima, gajetama i leutima svakodnevno brode na ribu i(ili) u polje. Među takvima ima i onih koji su na moru preko 70 godina, poput Jezeranina Bože Klarina Petrine. Ovaj 85-godišnjak kormilarit će svojom gajetom, a posadu će činiti njegovi unuci.
Ovo je jedna od najznačajnijih manifestacija Jezerskih dana mora, a raznovrsnost zbivanja i ponude jamči da će se za svakoga naći ponešto, od 10 ujutro do kasnih noćnih i jutarnjih sati.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here