Na koncertu u sv. Roka je počela sjajiti još jedna zvijezda Bjelinski

0
8133
Ljerka Pleslić Bjelinski u crkvi sv. Roka (Foto: Rudinapress/M. Turčinov Ježina)

Izniman glazbeni doživljaj imali su prilike utisnuti u svoje sjećanje svi koji su u četvrtak bili na koncertu u crkvi sv. Roka na murterskoj Vršini.

Koncert je jedinstven po tome što su zajedno nastupile baka, naša poznata pijanistica Ljerka Pleslić Bjelinski i unuka Erin Bjelinski, kći poznatog oca Alana, a održan je u povodu 25. obljetnice smrti skladatelja Bruna Bjelinskog.
Iako je publika u sv. Roku, u kojoj po pravilu ima mnogo stranih gostiju, već navikla na koncerte pijanistice Pleslić Bjelinski, jer ih je gospođa Ljerka razmazila u proteklih 17 godina poklanjajući im barem jedan koncert po sezoni, svi će se složiti da je njena izvedba svaki put drukčija i neponovljiva. Osobito u izvođenju djela pokojnog supruga pri čemu daje svu svoju energiju. Ovaj put je publika imala dvostruki, čak trostruki užitak, naime, note pri sviranju Proljetnih igara okretao joj je osobno Alan Bjelinski.

Ljerka Pleslić Bjelinski – koncert u crkvi sv. Roka (Foto: Rudinapress/M. Turčinov Ježina)

Reklo bi se – sin u službi svojih roditelja. Umjesto ravnanjem filharmonijom, kako ga je publika navikla gledati, ovakav prizor doista je rijetkost, a možda i unikatan. Malo se o tome zna, možda uopće i ne zna, da je između petnaest skladanih simfonija, Bruno Bjelinski svoju drugu simfoniju temeljio na pučkom crkvenom murterskom napjevu “Zdravo tilo Isusovo…” kojega je prvi put čuo upravo u Crkvi sv. Mihovila u Murteru i kojega je poslije njegov sin Alan adaptirao kao glazbeni podložak za film Transatlantic redatelja Mladena Jurana, također podrijetlom Murterina.

Erin Bjelinski na koncertu u crkvi sv. Roka (Foto: Rudinapress/M. Turčinov Ježina)

I dok su manje-više svi živući upoznati s likom i djelom majke i sina Bjelinski, o slavnom ocu da se i ne govori, na glazbenom nebu počela je sjajiti još jedna zvijezda Bjelinski, desetogodišnja Erin. Tako mlada, a već dobitnica raznih domaćih i međunarodnih nagrada zbog čega je ove godine nagrađena Oskarom znanja, nagradom koju dodjeljuju Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo znanosti i obrazovanja s Hrvatskom zajednicom županija, učenica četvrtog razreda Glazbene škole Pavao Markovac u Zagrebu, u klasi profesorice Alme Ceraj, kći ponosnih roditelja Vanje i Alana. Murterini, a tako je rečeno i u uvodu u koncert, doista mogu biti ponosni na činjenicu da u mladoj Erin teče kapljica i murterske krvi.

S bakom – Erin i Ljerka (Foto: Rudinapress/M. Turčinov Ježina)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here