FEŠTA NA IVINJU ‘Dobro mi je i lipo mi je’ – stoti rođendan Šimice Čorkalo

1
5320
Šimica Čorkalo s djecom, unučadi i praunučadi (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Na Ivinju je danas posebno svečano. Šimica Čorkalo, najstarija stanovnica toga mjesta, ali i cijele općine Tisno,  slavi svoj stoti rođendan.

– A kako je? Dobro živim sinko, dobro mi je i lipo mi je, kako sam živila prije. A prije sam živila jadno i kukavno. A sad fala majci Božjoj dobro mi je i lipo. I gotovo. Glavno da me zdravlje služi, jer zdravlje je najvažnije – rekla nam je stogodišnja Šimica.

Ona se rodila 21. srpnja 1917. godine u Betini, u obitelji Jakas. Ona i sestra udale su se za dva brata Čorkala s Ivinja. Šimica je došla tu živjeti kod supruga Bože, a  njegov brat se preselio u Betinu kod Jakasovih.

Rezanje torte (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Da se koga drugog pita, čuli bismo da je za dobro zdravlje i dug život važna svakako prehrana. No, Šimica kaže da je ona uvijek jela ono čega je bilo, ako je bilo.

– Za dug život mogu zahvaliti dici svojoj koja su me uzdržala. I majci Božjoj – kaže Šimica.

– Prošla sam sinko svake gorke muke u životu – rekla nam je Šimica, a najgore je bilo, kaže, u Drugom svjetskom ratu, kada su na Ivinj došli njemački vojnici, zapalili joj kluću i nju odveli u Njemačku na prisilni rad. Odvojili su je od troje njene djece, koja su ostala s bakom u selu.

Čestitari (Foto: Rudinapress/H. pavić)

– Bože sačuvaj šta sam doživila, koje muke po putu san prošla, straha se naužila… I tako 15 mjeseci u logoru, radila po selima i svašta još… – prisjeća se Šimica.

Puno bolje nije bilo ni nakon rata, jer se njen suprug Božo nakon povratka iz partizana razbolio i 1947. godine je umro. Tako je sada 70 godina udovica, koje je provela uglavnom obrađujući polje i čuvajući malo stoke što su imali.

– Vajk sam kopala, jadan je život bija, a sad je fala Bogu dobro i lipo – kaže Šimica.

Torta (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Ne žali se na ništa. Sve može sama, ali teško hoda. S njom živi njena kći Anica Stojanović s obitelji, koja se vratila iz Njamačke da bi brinula o majci. Šimica je s pokojnim Božom dobila tri kćeri, i zasad četvero unučadi i šest praunučadi.

– Eto, dobro živim i lipo mi je – ponavlja Šimica za svoj stoti rođendan, što se danas jako rijetko od ikoga može čuti. Valjda je to njena poruka svima koji kukaju, budite sretni kako vam je, ne čekajte stoti rođendan da shvatite.

U ime Općine Tisno Šimici je sretan rođendan, dobro zdravlje i dug život poželio načelnik Općine Tisno Ivan Klarin.

 

1 KOMENTAR

  1. […] – A kako je? Dobro živim sinko, dobro mi je i lipo mi je, kako sam živila prije. A prije sam živila jadno i kukavno. A sad fala majci Božjoj dobro mi je i lipo. I gotovo. Glavno da me zdravlje služi, jer zdravlje je najvažnije – rekla nam je Šimica na proslavi svog stotog rođendana (POVEZNICA-FEŠTA NA IVINJU). […]

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here