‘Svi vatrogasci su jedno, bez obzira na granice’ – slovenski gasilci DVD-u Tisno donirali dvije tone opreme

1
8413
Gasilci i vatrogasci (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Lijepa gesta slovenskih vatrogasaca danas je u Tisnom pokazala da vatrogastvo ne poznaje granice – desetak dobrovoljnih vatrogasnih društava u Gorenjskoj se organiziralo i kolegama iz DVD-a Tisno poslalo donaciju od dvije tone vrijedne vatrogasne opreme.

Kombijima PGD (Prostovoljno galisko društvo) Ribno i PGD Radovljica u vatrogasni dom DVD-a Tisno stigla su zaštitna odijela, kacige, čizme, boce s kisikom, metle za gašenje požara, brentače… te oko 700 litara vode i sokova. Akciju prikupljanja opreme za ovu vrijednu donaciju pokrenuo je predsjednik PGD Radovljica Igor Marijan, koji je s obitelj na odmoru u Tisnom. Dok se kupao na Jazini gledao je vatru, dim i prelete vatrogasnih aviona u zaleđu.

Predsjednik DVD-a Tisno Zvonimir Čorkalo i predsjednik PGD-a Radovljica Igor Marijan (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Znali smo da se događaju požari oko Splita, ali i da to nije samo Split, da gori cijela Dalmacija, sve od Zadra do Dubrovnika. A mi u Sloveniji imamo dosta te opreme, a požara otvorenog prostora baš i nema, jer je puno vode i zelenila. A tamo kod TZR Domžale je vatrogasac Milan Miće Čubrilo, koji je prije bio ovdje u DVD-u u Tisnom. Rekao nam je čega ovdje nedostaje i što da sakupljamo od opreme koja kod nas stoji u skladištima. Sudjelovalo je desetak društava u Gorenjskoj i brojni građani. I evo nas. To je danas došlo ovdje da svjedoči o prijateljstvu među vatrogascima – ispričao nam je Igor Marijan.

Gasilci i vatrogasci (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Za policajce ne postoji politika, ne postoje granice. Svi vatrogasci Europe su jedno i pomoći ćemo jedni drugima kad zatreba. Nama je drago da je ova oprema sada ovdje, gdje nekome treba za gašenje požara, a ne da u našim skladištima čeka da bude rashodovana. A kod nas požara nije bilo već 20 godina i neće ih ni biti. A ako ih i bude, opet ćemo biti svi zajedno, kao danas – kaže Marijan.

Zapovjednik i predsjednik DVD-a Tisno Tome Belakušić i Zvonimir Čorkalo izrazili su zahvalnost slovenskim kolegama. – Ovo je je još jedan znak zajedništva svih vatrogasaca. Po ovome se vidi da nama ne trebaju nikakve arbitraže, nikakva politika, vatrogasci su uvijek spremni priskočiti u pomoć bez obzira na sve granice – rekao je Belakušić.

Slovenske kolege dočekao je zapovjednik DVD-a Tisno Tomislav Belakušić i njegov prethodnik Siniša Salamun (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Belakušić je ovom prilikom ostao ugodno iznenađen izvrsnom organiziranošću i ekspeditivnošću slovenskih kolega. – Evo, prije tri dana nam se javio njihov Igor Marijan, predsjednik DVD Radovljica. Tada je gorilo područje Šibenika, Zadra i Splita. Gledao je s plaže požare i poslao mi poruku. Našli smo se na kavi, gdje sam ga informirao o stanju u našim postrojbama, načinu rada i potrebama. I evo, u tri dana tog prijateljstva već su ovdje dva kombija i prikolica puni tako potrebne opreme – ispričao nam je Belakušić.

Predsjenik DVD-a Tisno Zvonimir Čorkalo kaže da će od donirane opreme tek manji dio ostati u Tisnom, a većina će ići slabije opremljim postrojbama, DVD-u Murter i Pirovac, ali i još nekim tek osnovanim društvima. – Hvala Ribnom i Radovljici i svim ostalima koji su skupljali ovu opremu. Proslijedit ćemo je tamo gdje je najpotrebnija – rekao je Čorkalo.

Pomoć gasilaca vatrogascima (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Ovu lijepu priču o zajedništvu vatrogasaca koje ne poznaje granice ipak je netko pokušao pokvariti – Hrvatske autoceste.

– Sve službe, vatrogasci, hitna pomoć i drugi spašavatelji u Europi voze bez naplate cestarine, bez obzira jesu li na intervenciji ili nisu. Tako se uvijek vozimo i u Italiji, Austriji, Njemačkoj… No, ne puštaju nas kad u Hrvatskoj nosimo dva kombija i prikolicu punu opreme za donaciju hrvatskim kolegama. Eto, Hrvatska je u Europskoj uniji, ali još neke stvari nisu prilagođene europskim standardima – požalili su se ‘gasilci’, koji su od slovenske granice do Tisnog platiti 60 eura cestarine.

Gasilci i vatrogasci (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

No, taj ružan dojam popravljen je već po njihovom dolasku u Tisno. Ovdašnji kolege dočekali su ih s roštiljem, a došao ih je u vatrogasni dom pozdraviti i direktor Turističke zajednice Filip Henjak, koji im je izrazio dobrošlicu i pozvao ih na Slovensku večer koju 29. srpnja TZ organizira u Tisnom.

– Slovenci su treći gosti po brojnosti u Tisnom, meni osobno najdraži. Čitav niz godina gajimo prijateljske odnose i evo, tu Slovensku gastro-večer organiziramo već treću godinu za redom. Ovakav susret naših i slovenskih vatrogasaca kakvom sada svjedočimo samo potvrđuje nadu da će ta Slovenska večer u Tisnom postati tradicionalna – rekao je Henjak. 

Gasilci i vatrogasci – odmor (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here