I bez Borovnika turizam je u Tisnom rastao za osam posto – nastavak sezone donosi još bolje rezultate

0
6471
Tisno (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Zbog radova na hotelu Borovnik, koji je glavni generator turističkog prometa u predsezoni i posezoni, a bio je bio zatvoren sve do kraja lipnja, na području Tisnog se očekivao pad turističkih statistika. No, Turistička zajednica Općine Tisno ipak je zabilježila rast i najavljuje uspješan nastavak turističke sezone.

U prvih šest mjeseci 2017. godine u Tisnom je ostvareno 6723 turističkih dolazaka i 39.540 noćenja, što je u odnosu na prošlu godinu porast od osam posto u dolascima i noćenjima. Iako je rast turističkih rezultata u Tisnom skromniji nego u, primjerice Pirovcu ili Murteru, Tišnjani su više nego zadovoljni, jer je riječ o brojkama koje su postigli bez hotela Borovnik, koji je glavni generator turističkog prometa u predsezoni i posezoni, a sve do kraja lipnja je bio zatvoren zbog nadogradnje i adaptacije.

– Nije nam žao, jer s ovakvim preuređenim hotelom Tisno dobija jednu novu, veću kvalitetu. Hotel više kategorije s ovako proširenim sadržajima daje nam kao destinaciji jednu novu dimenziju. To će osjetiti čitav ovdašnji turizam i svakako će biti vidljivo na brojkama u sezoni i kasnije u posezoni, kada se budu zbrajali rezultati za cijelu godinu – rekao nam je Filip Henjak, direktor Turističke zajednice Općine Tisno.

Filip Henjak, direktor Turističke zajednice Općine Tisno (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Uz Borovnik, najveći generator turističkog prometa u Tisnom su festivali elektronske glazbe, naljednici The Gardena koji se odvijaju u Hostinu ili The Garden Resortu. Prvi od njih, Love International, je prošao u najboljem redu i posjetilo ga je 2500 gostiju. Od 13. srpnja slijedi The Beats, Beer & Boogaloo, na kojem će osim birane glazbe, biti predstavljena i vrhunska craft piva iz europskih, ali i hrvatskih pivovara.

– Sezona se uistinu zahuktava, ali mi smo mirni jer špicu dočekujemo spremni. Niz je komunalnih i infrastrukturnih poboljšanja i projekata kojima smo dočekali sezonu, kao što su nedavno uređeno kupalište i šetnica preko Vile, ali i sve ostalo što se posljednjih godina ovdje napravilo. To našoj destinaciji daje određenu kvalitetu, koja uz sav trud naših ugostitelja i drugih turističkih djelatnika ne može podbaciti – rekao je Henjak.

Nova tišnjanska šetnica i plaža (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Turistička zajednica je u zadanim okolnostima osmislila još jedno Tišnjansko lito, čiji je  program započeo 3. srpnja i trajat će do 9. rujna. Program karakterizira mnogo dobre glazbe, zabave i kulturnih zbivanja. Svaki petak na Rudini nastupaju bendovi, a subotom se održavaju tematske večeri, kao što su Igre na kurentu, Lovačka večer ili Međunarodne trke tovarov. Crkva sv. Roka, odnosno njen trg, vraćena je kao lokacija za klapske večeri i večeri ozbiljne glazbe. Henjak ističe suradnju s Narodnom knjižnicom i čitaonicom, koja se svojim aktivnostima izvrsno uklopila u program Tišnjanskog lita, pogotovo u dijelu koji se odnosi na najmlađe.

U program je uvršten i Gala koncert Puhačkog orkestra KUD-a Hartić povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti. Iako obilježavanje obljetnice kornatske tragedije ne spada u turistička zbivanja, Turistička zajednica se također uključila i pružila DVD-u Tisno organizacijsku pomoć.  Tako se u programu Tišnjanskog lita našlo i obilježavanje ove tužne obljetnice, koje će se sastojati od Memorijalnog vaterpolo turnira Tomislav Crvelin, te memorijalnih turnira u košarci i malom nogometu, a Mimohod sjećanja bit će uveličan nastupom KUD-a Filip Dević i Đanija Stipaničeva.

Tisno (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Programom Tišnjanskog lita smo, u zadanim financijskim i drugim okvirima, nastojali obuhvatiti što širi spektar ukusa i interesa. Počeli smo 3. srpnja i nadam se da ćemo kroz sva ta događanja do 9. rujna uspjeti zadovoljiti želje većine ili najvećeg mogućeg broja ljudi – rekao je Henjak, dodajući kako je Turistička zajednica i dalje otvorena za sugestije, eventualne nadopune i modifikacije programa.

Osvrnuvši se na sablazan javnosti ponašanjem britanskih turista u Novalji i Hvaru, direktor Turističke zajednice Tisnog ističe zadovoljstvo što u Tisnom turistička sezona prolazi bez skandala. To je po njemu, zasluga karaktera festivala u The Garden Resortu, čiji je temelj u kvalitetnoj glazbi, a ne u razuzdanom partijanju. – U Tisnom su festivalski turizam i destinacija našli savršeni sklad. Riječ je o više malih festivala, sa 800 do 3000 posjetitelja na svakome, koji se protežu se na čitavo ljeto i ne narušavaju ustaljeni ritam – kaže Henjak. 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here