Turistički rekord u Murteru – turista i noćenja za trećinu više nego lani

0
10684
Murterska Rudina (Foto: TZO Murter-Kornati)

U Prvih šest mjeseci ove godine Turistički ured u Murteru bilježi porast ostvarenih dolazaka za čak 33 posto i noćenja za čak 32 posto.

Do 1. srpnja tu je ostvareno 8.569 dolazaka i 55.226 noćenja. Najviše noćenja imali su Nijemci,  koji su poslije četiri godine premašili slovenske goste. Rast se bilježi u svim vrstama smještaja, a  pogotovo kampovima. Ovaj sektor u Murteru je znatno poboljšao svoju ponudu i zbog toga je ostvario čak 40 posto više noćenja. Turistička zajednica općine Murter-Kornati ističe da su vrlo dobrim rezultatima doprinijeli dobre vremenske prilike, datumi glavnih predsezonskih blagdana, ali i mnoštvo novih sadržaja i događaja.

– I bez obzira što će se većina fizičkog prometa ostvariti u srpnju i kolovozu, ovakvi rezultati za prvih šest mjeseci bude optimizam i očekujemo još jednu rekordnu sezonu – kaže direktor Turističke zajednice Šime Ježina.

S Murterske špice (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Murterini podsjećaju na novosti koje su pripremili za ljeto, a koje će, vjeruju, nastaviti doprinositi uspješnijoj turističkoj sezoni. To su: novouređena plaža Luke sa mnoštvom novih sadržaja, nova arheološka plaža Colentum, nova signalizacija arheološkog parka Colentum, novouređena plaža Površke, plaža za pse u uvali Vršak 300 m od plaže Podvrške, novouređene biciklističke i pješačke staze po Murteru, novouređeni Trg Rudina, izuzetno bogat i raznovrstan pogram kulturnih i zabavnih događanja u Murteru itd.

Posebno se ponose  zavičajnom zbirkom Marka Mudronje Repca, koja je nedavno otvorena u Starom selu zajedno s novim Turističkim informativnim centrom.  Nadalje, kao novinu važnu za turistički razvoj mjesta ističu i nekadašnji vojni kompleks na brdu Raduč. Nakon nekoliko akcija čišćenja i postavljanja novih info-tabli i ovaj objekt je spreman za posjetitelje. U Murteru je napravljen iskorak i uvođenjem novih normi ponašanja na plažama – Turistička zajednica, zajedno s Općinom i komunalnim poduzećem Murtela, započela je kampanju usmjerenu na edukaciju pušača. Uz edukativne letke i posebno dizajnirane pepeljare koje su postavljene na sve murterske plaže nastoji se utjecati na ponašanje pušača, navesti ih da opuške ne ostavljaju na plažama. Mnogi pušači, naime, ne vode računa o tome da se radi o najgoroj vrsti otpada i da bi njihove bezobzirne navike mogle smetati drugim kupačima, posebno djeci.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here