Pirovac kao nekada – pjesma i ples se vratili na Bezdan

0
12026
Svečanost otvorenja Trga Bezdan (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Centar Pirovca sinoć se nakratko s obale preselio u Varoš, gdje je u prigodi svečanog otvorenja Trga Bezdan priređena raskošna Večer folklora.

Jedan od najljepših trgova Pirovca ponovno je zasjao u svome punom sjaju – Bezdan, trg i drevni bunar koji je za sve Pirovčane uvijek značio mjesto okupljanja, gdje se dolazilo po vodu, družilo, plesalo i pjevalo ponovno je priveden svojoj namjeni. Trg je svojim nastupom sinoć otvorio, tko drugi nego KUU ‘Bezdan’ koji je po njemu i dobio svoje ime. U programu su sudjelovali i pirovački Puhački orkestar i klapa Šantarel, te KUD Zora iz Betine.

– Prije nekoliko godina pokrenuli smo ovaj projekt smatrajući da Bezdan ponovno treba biti što je uvijek bio. Ova je lokacija bila je poprilično zapuštena i bez najosnovnije infrastrukture. Svako malo jača kiša značila je poplavu u okolnim kućama. Evo danas je to ipak nešto ipak posve drugačije i rekao bih jedan od najljepših novouređenih trgova u županiji – rekao je načelnik Općine Pirovac Ivan Gulam u svom kratkom obraćanju na svečanosti otvorenja.

Načelnik Općine Pirovac Ivan Gulam (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Na trgu je zamijenjena kompletna infrastruktura i riješena je odvodnja oborinskih voda. Napravljena je cesta, zamijenjene vodovodne cijevi, postavljena nova javna rasvjeta, uređene zelene površine, podignuto dječje igralište, trg je popločan, a sam bunar je obučen u kamen i dobio je svoju krunu. Gulam je na tome zahvalio izvođaču radova, tvrtkama ‘25,4 mm’ iz Šibenika i Sarađen iz Stankovaca, arhitektima Marku Paiću i Ivani Lozić, voditelju gradilišta Jadranku Kapidžiću, stručnom nadzoru Ognjenu Roci iz tvrtke Sin iz Vodica…

– Svakako bih želio zahvaliti i svim stanarima našega trga Bezdan, prije svega obitelji Baus, našim Kašarovima, Zari, njegovoj obitelji, doista svima vama koji ste ovdje bili domaćini i pomogli nam da posao uspješno privedemo kraju koliko ste mogli sa strujom, s kavom i sa svakom drugom pomoći – rekao je Gulam, uz isprike ako je zbog gradilišta bilo i neugodnosti.

Svečanost otvaranja Trga Bezdan (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
Na kraju, Gulam je posebnu zahvalu za konačno uređenje ovoga trga uputio nekadašnjem općinskom vijećniku Borisu Čubriću, kojem teška bolest nije dopustila da dočeka ovu proslavu.
– Vjerujem da sada gleda i smije se, to je naš Boris Čubrić, Bobo, koji je svakako jedan od najzaslužnijih što smo danas ovdje i što imamo ovako lijepo uređen Trg Bezdan – rekao je Gulam.
Pirovčani ovu lokaciju u budućnosti vide kao mjesto održavanja različitih događanja. Već je najavljena jedna velika kulturna manifestacija na Bezdanu, gdje će 7. kolovoza u večernjim satima biti upriličen koncert Pjevačkog zbora Sv. Juraj.

Evo i nekoliko fotografija sa sinoćnje svečanosti: 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here