Transparentnost općinskih proračuna: Tisno i Pirovac u vrhu, Murter najgori

0
9326

Institut za javne financije predstavio je rezultate istraživanja o transparentnosti proračuna jedinica lokalne i regionalne samouprave, gdje su općine Tisno i Pirovac u samom vrhu, dok je Općina Murter među najgorima.

Prema rezultatima (POVEZNICA), od 15 općina u Šibensko-kninskoj županiji od Tisnog i Pirovca transparentnija je samo Općina Kistanje, a u istom su rangu još Primošten, Ružić i Tribunj. Od ovdašnjih općina s Murterom je u rangu najlošijih samo Općina Bilice.

Institut za javne financije (IJF) iz godine u godinu analizira proračunsku transparentnost županija, gradova i općina, a u ovom se radu prikazuju rezultati najnovije analize provedene od studenog 2016. do ožujka 2017. Transparentnost se mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama svih lokalnih jedinica, a to su: godišnje izvršenje proračuna za 2015., polugodišnje izvršenje proračuna za 2016., prijedlog proračuna za 2017., izglasani proračun za 2017., proračun za građane za 2017. S obzirom da je istraživanje rađeno do ožujka ove godine i da se dva od pet traženih dokumenata odnose na 2015. i 2016. godinu, vrlo je vjerojatno da je za loš plasman Murtera dobrim dijelom odgovorna ranija politička nestabilnost u ovoj općini.

Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Uz transparentno obznanjene proračune građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti Vlade i vlasti lokalnih jedinica, pa time i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji. Tablice Instituta za javne financije otkrivaju i da je Tisno najbogatije od ove tri općine. Prihodi Općine Tisno po glavi stanovnika u 2016. godini iznose 7668 kuna, u Pirovcu 5245, a u Murteru 5198. No vidi se i da je Tisno po stanovniku trošili skoro dvije tisuće kuna više nego zaradi, Pirovac 300 kuna više, a Murter 74 kune manje od uprihođenog. Rezultate pogledajte na stranicama Instituta (POVEZNICA).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here