Tajne svjetskih mora predstavljene u Pirovcu – otvorena najveća hrvatska zbirka školjaka

0
6422

Bogatstvo morskih dubina od večeras je u Pirovcu dostupno i bez ronjenja – u Ulici Petra Draganića Vrančića otvorena je sinoć Galerija školjaka ‘Triton’ u kojoj je izloženo dvije tisuće vrlo zanimljivih eksponata.

Izuzetno vrijednu zbirku od čak 1400 vrsta puževa, školjkaša, glavonožaca mnogoljušturaša i koponošaca prikupljanih kroz niz godina iz dubina oceana, mora, rijeka i jezera svih kontinenata u u totinu četvornih metara Galerije školjki ‘Triton’ u središtu Pirovca predstavio je Željko Zuanović, autor i vlasnik vjerojatno najveće malakološke zbirke u Hrvatskoj.

Jedna od vitrina ‘Tritona’ (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Ovo je nemoguće sam izroniti, cijeli svijet je ovdje, sve morske dubine, sve ostale vode i kopno. Da čovjek živi tisuću godina i da se samo time bavi ne bi mogao sam sve to sakupiti. To je sve iz velikih dubina, iz velikih visina, tako da su tu uključeni mnogi ljudi, mnogi brodovi, ronioci, znanstvenici, mnoge metode… Ali, naravno, malo sam i sam ronio, jer volim prirodu. Ona je naša kolijevaka i to ne smijemo nikada zaboraviti – rekao nam je Zuanović.

Željko Zuanović s načelnikom Ivanom Gulamom (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Posebno mjesto u Galeriji ima njen najveći izložak, divovska školjka tridacna gigas porijeklom s australskog grebena. Riječ je ujedno o najvećoj vrsti školjkaša na Zemlji koja može narasti do 1,2 metra i težiti 240 kilograma. Školjka je zaštićena i zabranjeno ju je vaditi i s njom trgovati, tako da predstavlja pravu rijetkost u svjetskim ovirima i zbirku čini još atraktivnijom.  Zuanović je do nje došao zahvaljujući velikodušnosti svojih prijatelja.

Tridacna gigas najveći je izložak i vrh zbirke (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Kažu da je vrlo ukusna, ali ne, nisam je jeo. Izgleda da to jedu samo samo svjetski moćnici. Ova je izvađena sa sedam metara dubine i dovezena je u London još davne 1952, a onda je završila u Španjolskoj, a onda mie jedna dobra moja baka, moja prijateljica koja je cijeli svoj život u svjetskome malakološkom vrhu omogućila da dođem do nje. Pitala me što mi može učiniti, a ja sam poželio da imam u svojoj kolekciji tridacnu gigas, kao sam vrh kolekcije, da se mnogi mogu diviti. Inače živi u simbiozi s algama, na dubini od dva do 20 metara, a u njoj se može naći tzv. Alahov biser. Ne bi ga bez veze zvali Alahov da nije nešto uistinu posebno – priča nam Zuanović.

Željko Zuanović – ponosni vlasnik najveće hrvatske zbirke školjaka (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Na sinoćnjem svečanom otvaranju ‘Tritona’ načelnik Općine Pirovac Ivan Gulam izrazio je dobrodošlicu projektu i potporu entuzijazmu autora i vlasnika zbirke.  – Drago mi je da će jedna ovako impozantna galerija biti dio nove turističke ponude u Pirovcu, čime se dokazuje da možemo biti destinacija ne samo sunca i mora, nego da se ovdje događaju i izuzetne stvari kao zasluga ljudskog rada i entuzijazma – rekao je Gulam.

Riječ je o najvećoj, odnosno jedinoj ovakvoj malakološkoj zbirci ne samo u Hrvatskoj, koja će za posjetitelje biti otvorena svaki dan od 10 do 12 sati te od 18 do 23 sata. Ulaz za djecu do sedam godina je besplatan, djeca do 18 godine plaćaju deset kuna, odrasli 30 kuna, a ulaznica za cijelu obitelj košta 50 kuna.

U galeriji fotografija s otvaranja pogledajte djelić onoga što vas očekuje u ‘Tritonu’: 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here