Tomislav Bralić i klapa Intrade otvaraju novouređenu murtersku Rudinu

0
9143
Nova murterska Rudina (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Murter u subotu slavi. Rekonstrukcija i uređenje Trga Rudina privedeni su kraju, zbog čega Murterini priređuju veliku feštu uz klape i Tomislava Bralića, koja će označiti početak turističke sezone.

Radovi na rekonstrukciji i uređenju Rudine započeli su krajem ožujka. Iako je plan izgledao više nego ambiciozno, tvrtka Kavelj d.o.o. iz Splita kao izvođač radova uspjela je okončati radove do početka sezone. Investicijom vrijednom 2,5 milijuna kuna prema projektu mladog murterskog arhitekta Gorana Potušeka na Rudini je riješena odvodnja, ugrađeno 2800 četvornih metara opločja, uređena je hortikultura, rasvjeta i sva ostala komunalna infrastruktura. Preostalo je kroz koji dan montirati klupe i kante za smeće.

Toni Turčinov na Rudini (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Hortikulturno opremanje trga zamišljeno je minimalistički, a opet vrlo funkcionalno i efektno, ali to će doći do izražaja tek kad stabla još malo narastu. Posadili smo sedam muških murvi, koje će u dogledno vrijeme Rudini osiguravati debeli hlad, devet naših crnika i jednu stoljetnu maslina. Ova domaća stabla, zajedno s 250 metara četvornih trave i oblucima, novi, moderan izgled Rudine skladno uklapaju u mediteranski ambijent – kaže nam načelnik Općine Murter-Kornati Toni Turčinov, inače agronom po struci.

Uređuje se trava (Foto: Rudinapress/H:Pavić)

Za ovu godinu s ugostiteljima je dogovoreno da suncobrane i tende pokušaju uklopiti u ambijent te se, uz manje izuzetke, poštuje preporuka da budu od platna boje bijele kave. No, murterski Odbor za prostorno uređenje vrlo skoro će dobiti zadatak da, u suradnji s arhitektima, dizajnerima i ugostiteljima, osmisli cjeloviti izgled terasa kafića i restorana u centru. – Naravno, ostavit će se razumno razdoblje za prilagodbu, odnosno zamjenu postojećih tendi i ostale opreme. Svima nam je cilj da Murter izgleda što je bolje moguće, što ćemo u vrlo skoro vrijeme i postići – najavljuje Turčinov.

Svečano otvaranje Rudine najavljeno je za subotu, 24. lipnja, kada Općina Murter-Kornati i Turistička zajednica časte besplatnim koncertom. S početkom u 20 sati na murterskom novom-starom središnjem trgu održat će se koncert klapa – nastupaju domaćini klapa Mela, potom šibenska klapa Adriaticum te šećer na kraju, Tomislav Bralić i klapa Intrade.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here