Otvaranje Galerije školjki ‘Triton’

0
3240

Večeras Pirovac dobija novu atrakciju – galeriju školjaka nekoliko tisuća vrlo zanimljivih eksponata. Bogatstvo morskih dubina od večeras je dostupno i bez ronjenja.

Galerija školjki ‘Triton’ otvara se večeras, u petak 23. lipnja u 20 sati u Ulici Petra Draganića Vrančića 13. Autor i vlasnik vjerojatno najveće malakološke zbirke u Hrvatskoj je Željko Zuanović, koji će u galeriji školjaka u Pirovcu predstaviti samo dio zanimljive i skupocjene zbirke od preko 3000 eksponata, ljuštura mekušaca: više od 1400 vrsta puževa, školjkaša, glavonožaca mnogoljušturaša i koponošaca prikupljanih kroz niz godina iz dubina oceana, mora, rijeka i jezera svih kontinenata.
Zbirka ‘Tritonovo blago’, nazvana je po jednom od najvećih zaštićenih puževa našeg mora – tritonu – koji i dominira središnjim dijelom postava. Nekada je triton služio kao sredstvo za zvučnu signalizaciju kojom su se koristili mornari pri ulasku i izlasku iz luka. Njihov zvuk je, navodno, služio i za tjeranje zlih duhova i zaštitu od oluja. Tritonova truba, znanstevenog naziva Charonia tritonis naraste do 45 cm u dužinu i teži preko jedan kilogram. Ime je školjka dobila po Tritonu, bogu mora iz grčke mitologije.

Projekt Galerije školjki ‘Triton’ autor otvara u partnerstvu s Turističkom zajednicom Općine Pirovac. Za razgledanje zanimljive zbirke naplaćivat će se ulaznice, no večeras, prigodom svečanog otvorenja Pirovčani i njihovi gosti imat će prigodu posjetiti je besplatno.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here