Dan antifašističke borbe – u Tisnom središnja proslava za cijelu Dalmaciju

0
3157
Fotografija Branko Srdarev, Vodice, foto: Frane Zafron, 1942., Muzej grada Šibenika

U srijedu 21. lipnja s početkom 19.30 sati u Tisnom se svečano obilježava Dan antifašističke borbe, što će biti središnja proslava ovog praznika za cijelu Dalmaciju.

Nakon odavanja počasti poginulim braniteljima iz Domovinskog rata kod središnjeg križa na groblju sv. Duha, položit će se vijenci i zapaliti svijeće i pod spomenikom poginulim borcima NOB-a i žrtvama fašističkog terora na Ratu, gdje će biti održano prigodno obraćanje i kulturno-umjetnički program. Nastupit će Puhački orkestar KUD-a ‘Hartić’ Tisno i Mješoviti pjevački zbor Ronjgi.
Za ovaj događaj organiziran je autobusni prijevoz iz Trogira, Kaštela, Šibenika, Vodica i Tribunja, a očekuje se da će veliki broj sudionika stići i u vlastitom aranžmanu. Svoj su dolazak najavili saborski zastupnici Romana Jerković, Predrag Matić Fred i Ivan Klarin, gradonačelnik Trogira Ante Bilić, predsjednik UABA Šibensko-kninske županije Zoran Restović i brojni drugi.

Obilježavanje Dana antifašističke borbe u Općini Tisno nastavlja se i u četvrtak 22. lipnja, kada će biti položeno cvijeće i zapaljene svijeće pod spomenicima palim borcima NOB-a i žrtvama fašističkog terora u Betini i u Jezerima, s početkom u 9, odnosno 10.30 sati.

Dan antifašističke borbe je državni blagdan u Republici Hrvatskoj i obilježava se 22. lipnja u znak sjećanja na dan kada je 1941. u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi. Antifašizam je u temeljima hrvatske državnosti, te se u izvorišnim osnovama Ustava RH spominje ‘uspostava temelja državne suverenosti u razdoblju Drugoga svjetskog rata, izražena nasuprot proglašenju Nezavisne Države Hrvatske (1941.) u odlukama Zemaljskoga antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (1943.)…

– Stoga pozivamo sve građane, bez obzira na njihov politički svjetonazor, da se u Tisnom pridruže proslavi jednog od najvažnijih datuma hrvatske povijesti – stoji u pozivu Udruge antifašističkih boraca i antifašista Općine Tisno.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here