Direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić: ‘Za nesreće na vodičkoj obilaznici krivi su vozači’

0
4751
Direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

U uredu šibensko-kninskog župana Gorana Pauka danas je održan sastanak o ‘cesti smrti’, kako je nakon jučerašnje prometne nesreće sa dvoje mrtvih u javnosti prozvana vodička obilaznica.

Uz župana Pauka i vodičku gradonačelnicu Nelku Tomić u sastanku su sudjelovali prometni stručnjaci i policajci, predvođeni direktorom Hrvatskih cesta Josipom Škorićem i načelnikom Policijske uprave Šibensko-kninske Ivicom Kostanićem.

No, zaključili su da za čak pet prometnih nesreća koje su se na ovoj cesti dogodile od od njenog otvaranja nisu odgovorni tehnički uvjeti ceste, nego vozači.

jučerašnja prometna nesreća na vodičkoj zaobilaznici (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Od 17. svibnja od kad je otvorena vodička obilaznica imali smo na njoj pet prometnih nezgoda. Međutim, ono što smo danas zaključili je da je ljudski faktor uzrok svih pet prometnih nesreća, uključujući i ovu posljednju s najtragičnijim posljedicama. Dakle, ustanovljeno je da je cesta napravljena prema svim posebnim uvjetima, suglasnostima, da ima uporabnu dozvolu i da cesta nije razlog ni jedne prometne nezgode. Dakako, sve ovo što se dogodilo mi ne možemo ignorirati. Neovisno o tome, zajedno s policijom, s Fakultetom prometnih znanosti i Inspekcijom prometa ćemo poduzeti dodatne mjere za povećanje sigurnosti prometa na ovoj dionici, u smislu dodatnog opremanja ceste signalizacijom i preventivnih kontrola brzina te pojačanog policijskog djelovanja, jer zapravo vidimo da je cesta vrlo primamljiva za razvijanje velikih brzina – rekao je u izjavi novinarima nakon sastanka Josip Škorić.

Privremena uporabna dozvola

Odbacio je optužbe da se s otvaranjem ceste žurilo zbog zbog izbora, a na primjedbe o izvedbi križanja rekao je da bi kružni tok bio još nesigurniji od semafora. Škorić je priznao da je zaobilaznica otvorena uz privremenu uporabnu dozvolu, ali tvrdi da je to nije učinjeno zbog tehničkih nedostataka ceste, nego zbog objedinjavanja čestice u katastru, odnosno zemljišnim knjigama.

Kako god, na vodičkoj obilaznici će se dodatno smanjiti brzina, instalirat će se policijska kamera, pojačat će se policijske i cestarske ophodnje, uvesti dinamična signalizacija, ubaciti treptavo zeleno svjetlo na semaforu…

Evo i tonskog zapisa cijele izjave direktora Hrvatskih cesta:

Gradonačelnica Nelka Tomić najprije je izrazila sućut obitelji, te obećala da će se Grad Vodice u suradnji s policijom maksimalno uključiti i napraviti sve kako bi se sigurnost prometa povećala.

Evo tonskog zapisa izjave gradonačelnice Vodica Nelke Tomić:

Gradonačelnica Vodica Nelka Tomić (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here