Šibenski Crveni križ zahvaljuje svima na humanosti i svakoj darovanoj dozi krvi

0
1772
Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Pirovcu, arhivska fotografija (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Svjetski dan darivatelja krvi obilježava se diljem svijeta 14. lipnja kako bi se podigla razina svijesti o potrebama i važnosti sigurne krvi i krvnih pripravaka.

Ovaj dan je ujedno i prilika da se zahvali svim dobrovoljnim davateljima krvi na njihovom daru života, stoga šibenski Crveni križ čestita svim darivateljima krvi njihov dan i zahvaljuje na humanosti.

Ilustracija (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Svim darivateljima krvi upućujemo iskrene čestitke povodom Svjetskog dana darivatelja krvi te im zahvaljujemo na iskazanoj humanosti i svakoj darovanoj dozi – poručuju iz Gradskog društva Crvenog križa Šibenik.

Inače, jednom dozom krvi mogu se spasiti tri života, a svake se godine u svijetu prikupi 92 milijuna doza krvi. Prikupljanje krvi od dobrovoljnih neplaćenih darivatelja krvi je temelj za osiguravanje dovoljnih zaliha sigurne krvi. Osobe koje redovito dobrovoljno daruju krv su najsigurniji izvor krvi jer se tako događa manje infekcija koje se prenose krvlju, nego u hitnoj situaciji kad članovi obitelji daruju krv ili kad se davanje krvi plaća.

Spomenimo, cilj Svjetske zdravstvene organizacije je da se do 2020. godine u svim zemljama sve zalihe krvi prikupe od dobrovoljnih neplaćenih darivatelja krvi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here