Dok je ovaca, bit će i njihova šišanja. Unatoč napretku tehnologije, ljudska ruka nezamjenjiva je u striži i svaka ovca jednom godišnje mora proći kroz ruke šišača. No, šišanje ovaca može biti i puno više od pukog uklanjanja viška vune s ovaca.
Kroz nastojanja Turističke zajednice Općine Murter-Kornati da očuva i promovira tradiciju Kornatskog ovčarstva, upravo nastaje emisija Pomorske večeri Hrvatskog radija posvećena ovoj temi. U nastanku emisije i avanturi striženja ovaca sudjelovala su tri Slovenca, Škot i Zagrepčanin – Erik Jihart, Matija Roblek i Primož Krišelj te David Geraint i Vjekoslav Madunić, voditelj Hrvatskog radija koji će ovo iskustvo prenijeti slušateljstvu.

– Rodom sam Dalmatinac i još kao dijete sam odlazio kod bake u uvalu Vrulje u Pirovcu gdje sam nazočio takvim stvarima sa svojim prijateljima, tako da je u meni ostalo to zanimanje za ove običaje i želja da ih dalje učim i prakticiram – pojašnjava razloge svog dolaska na Kornate Vjekoslav Madunić.
Ovce se prije ljeta moraju šišati da bi preživjele nesnosne vrućine. Nekad su se u ovom poslu koristile škare kućne radinosti koje se u Murteru zovu «škare od riza». S njima je proces tekao puno sporije nego danas, kada se koriste električni trimeri koji se napajaju pomoću prijenosnih agregata.

Kako ističe Madunić, sa starim alatom se moglo ošišati do osam ovaca u sat vremena, ako bi šišači bili vješti i brzi. Sakupljenu vunu žene su nosile u Murter, prale je i koristile je za razne potrebe poput izrade tkanina, punjenja jastuka i pokrivača.
– Nažalost, već godinama se događa da ovce nisu ošišane. K tome, pojavio se i problem vune, koja je danas otpad. Za njenu primjenu više nema prostora u današnjem vremenu i najveći dio te vune ostane tamo gdje je s ovce skinuta i samim time predstavlja neku vrstu zagađenja – kaže Madunić.
Međunarodna šišačka ekspedicija prvog dana je gostovala u uvali Stiniva kod braće Ivice i Mile Lovrića. Sudjelovali su u akciji «lovljenja blaga» sa zapadnog i južnog dijela otoka prema istoku gdje se nalaze obori obitelji Lovrić.

Prvog dana šišaanja dobrovoljni šišači su u tri sata uspjeli ogoliti šezdesetak ovaca. One koje nisu ošišali, odveli su u Murter. Za transport životinja između otoka i broda improvizirali su žičaru, od konopa i košare u koju su trpali ovce. Drugi dan su boravili kod Bojana Jelovčića i njegove obitelji, gdje su ošišali četrdesetak ovaca. Radni dan su završili na Piškeri kod Stahana Jurage.
– Na Pišekri smo tijekom dana ošišali tridesetak ovaca, a ostatak je ukrcan na brod na put za Murter. Zbog nesnosnih vrućina neke su nažalost do Murtera uginule i to je bila i pouka dečkima na leutu da se ubuduće izbjegava to doba dana za bilo kakav transport životinja – kaže Madunić.

Ekipa je na Kornatima proučavala i gastronomiju. Među raznim ribljim specijalitetima, kako kaže Vjekoslav Madunić, najviše su uživali u u janjetini spremljenoj na različite načine, a ponajviše ih se dojmila janjetina s bižima kod Stahana Jurage. Šišači ovaca dirnuti su toplim gostoprimstvom i zahvaljuju domaćinima.

Vjekoslav Madunić će se kornatskim ovčarstvom baviti u Pomorskoj večeri Hrvatskog radija, gdje će se prvi prilog o ovom putovanju biti objavljen kroz desetak dana.
Kao spiker Radija Zagreb Madunić radi od 1985. godine, ali svojim se spikerskim glasom koristi i za mnoge druge srodne poslove i zanimacije: radio je kao najavljivač na nogometnim utakmicama, kao novinar na Radiju Sljeme (Znanci i prijatelji) i Drugome programu Hrvatskoga radija (Audicija), a čita i zvučne knjige za Hrvatsku knjižnicu za slijepe.
