Frizure za ljeto – međunarodna ekspedicija šišanja kornatskih ovaca

0
3159
Transport ovaca na brod - ovca i 'žičara' (Foto: Rudinapress)

Dok je ovaca, bit će i njihova šišanja. Unatoč napretku tehnologije, ljudska ruka nezamjenjiva je u striži i svaka ovca jednom godišnje mora proći kroz ruke šišača. No, šišanje ovaca može biti i puno više od pukog uklanjanja viška vune s ovaca.

Kroz nastojanja Turističke zajednice Općine Murter-Kornati da očuva i promovira tradiciju Kornatskog ovčarstva, upravo nastaje emisija Pomorske večeri Hrvatskog radija posvećena ovoj temi. U nastanku emisije i avanturi striženja ovaca sudjelovala su tri Slovenca, Škot i Zagrepčanin – Erik Jihart, Matija Roblek i Primož Krišelj te David Geraint i Vjekoslav Madunić, voditelj Hrvatskog radija koji će ovo iskustvo prenijeti slušateljstvu.

Šišanje ovaca (Foto: Rudinapress)

– Rodom sam Dalmatinac i još kao dijete sam odlazio kod bake u uvalu Vrulje u Pirovcu gdje sam nazočio takvim stvarima sa svojim prijateljima, tako da je u meni ostalo to zanimanje za ove običaje i želja da ih dalje učim i prakticiram –  pojašnjava razloge svog dolaska na Kornate Vjekoslav Madunić.

Ovce se prije ljeta moraju šišati da bi preživjele nesnosne vrućine.  Nekad su se u ovom poslu koristile škare kućne radinosti koje se u Murteru zovu «škare od riza». S njima je proces tekao puno sporije nego danas, kada se koriste električni trimeri koji se napajaju pomoću prijenosnih agregata.

Ivica Lovrić (Foto: Rudinapress)

Kako ističe Madunić, sa starim alatom se moglo ošišati do osam ovaca u sat vremena, ako bi šišači bili vješti i brzi. Sakupljenu vunu žene su nosile u Murter, prale je i koristile je za razne potrebe poput izrade tkanina, punjenja jastuka i pokrivača.

– Nažalost, već godinama se događa da ovce nisu ošišane. K tome, pojavio se i problem vune, koja je danas otpad. Za njenu primjenu više nema prostora u današnjem vremenu i najveći dio te vune ostane tamo gdje je s ovce skinuta i samim time predstavlja neku vrstu zagađenja – kaže Madunić.

Međunarodna šišačka ekspedicija prvog dana je gostovala u uvali Stiniva kod braće Ivice i Mile Lovrića. Sudjelovali su u akciji «lovljenja blaga» sa zapadnog i južnog dijela otoka prema istoku gdje se nalaze obori obitelji Lovrić.

Stijena (Foto: Rudinapress)

Prvog dana šišaanja dobrovoljni šišači su u tri sata uspjeli ogoliti šezdesetak ovaca. One koje nisu ošišali, odveli su u Murter. Za transport životinja između otoka i broda improvizirali su žičaru, od konopa i košare u koju su trpali ovce.  Drugi dan su boravili kod Bojana Jelovčića i njegove obitelji, gdje su ošišali četrdesetak ovaca. Radni dan su završili na Piškeri kod Stahana Jurage.

– Na Pišekri smo tijekom dana ošišali tridesetak ovaca, a ostatak je ukrcan na brod na put za Murter. Zbog nesnosnih vrućina neke su nažalost do Murtera uginule i to je bila i pouka dečkima na leutu da se ubuduće izbjegava to doba dana za bilo kakav transport životinja – kaže Madunić.

Šišanje u Stinivi (Foto: Rudinapress)

Ekipa je na Kornatima proučavala i gastronomiju. Među raznim ribljim specijalitetima, kako kaže Vjekoslav Madunić, najviše su uživali u u janjetini spremljenoj na različite načine, a ponajviše ih se dojmila janjetina s bižima kod Stahana Jurage.  Šišači ovaca dirnuti su toplim gostoprimstvom i zahvaljuju domaćinima.

Šišanje na Piškeri – Vjekoslav Madunić drži ovcu za glavu (Foto: Rudinapress)

Vjekoslav Madunić će se kornatskim ovčarstvom baviti u Pomorskoj večeri Hrvatskog radija, gdje će se prvi prilog o ovom putovanju biti objavljen kroz desetak dana.

Kao spiker Radija Zagreb Madunić radi od 1985. godine, ali svojim se spikerskim glasom koristi i za mnoge druge srodne poslove i zanimacije: radio je kao najavljivač na nogometnim utakmicama, kao novinar na Radiju Sljeme (Znanci i prijatelji) i Drugome programu Hrvatskoga radija (Audicija), a čita i zvučne knjige za Hrvatsku knjižnicu za slijepe.

Ovce na Škulju (Foto: Rudinapress)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here