Suvenirima betinskog muzeja oznaka Hrvatskog otočnog proizvoda

0
2407
Betinski suveniri

Iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU ovih je dana stigla lijepa vijest. Naime, suveniri Muzeja betinske drvene brodogradnje koji su bili prijavljeni na natječaj Ministarstva za stjecanje oznake Hrvatski otočni proizvod dobili su potvrdnu ocjenu od strane stručne komisije.

Tako se Maketa gajete kao i privjesci od drva s otoka Murtera odnedavno smatraju Hrvatskim otočnim proizvodom.

Oznaka vizualnog označavanja Hrvatski otočni proizvod namijenjena je inače poticanju razvoja otočne proizvodnje kroz prepoznatljivost i jačanje konkurentnosti otočnih proizvoda na tržištu.

– Na ovogodišnji natječaj Ministarstva regionalnog razvoja aplicirali smo upravo kako bismo dodatno naglasili vrijednost naših autentičnih suvenira. Za oznaku Hrvatski otočni proizvod prijavili smo drvenu maketu betinske gajete, te privjeske izrađene po uzoru na elemente tradicionalne brodske opreme ili alate u brodogradnji, dakle poput privjesaka bigot, bucel, radanča, soha, paj i planja – pojašnjavaju u Muzeju betinske drvene brodogradnje.

Privjesci – Foto: MBDB

Suveniri koje su prijavili na natječaj izrađuju se, doznajemo lokalno i to u mjesnim radionicama. Većina dijelova je izrađena od drva koje je s otoka Murtera. Njihovi izrađivači su prvenstveno zaljubljenici u otočnu kulturu, rukotvorstvo i izvrsni poznavatelji tradicijskih motiva. Autori suvenira su, kažimo, Darko Škevin i Nikola Bosna.

Za sad suvenire možete naručiti u webshopu Muzeja betinske drvene brodogradnje kao i kupiti na licu mjesta, prilikom posjeta Muzeju, a uskoro će se spomenuti suveniri naći i u katalogu Hrvatskog otočnog proizvoda.

Betinska gajeta – Foto: MBDB

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here