Drugi krug izbora – u nedjelju odlučujemo tko će biti župan

0
1753
Izbori - ilustracija (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

U nedjelju 4. lipnja održava se drugi krug lokalnih izbora. Kako ni jedan od pet kandidata za šibensko-kninskog župana u prvom krugu 21. svibnja nije dobio potrebnu natpolovičnu većinu, sutra u drugom krugu biramo između dvojice najbolje plasiranih.

Nedjeljni izbori su lokalni, samo je ovo drugi krug za koji vrijede potpuno ista pravila kao i za prvi. U drugom krugu građani će birati lokalnu izvršnu vlast – župane u ukupno 9 županija, računajući i Grad Zagreb koji ima status grada i županije, gradonačelnike 54 grada i načelnike 102 općine. U jedinicama u kojima se održava drugi izborni krug ukupno je 2.791.272 birača.

Umjesto četiri listića iz prvog kruga, na kojima je 21. svibnja trebalo zaokružiti redni broj ispred imena kandidata za načelnika i župana te ispred lista za za općinska vijeća i Županijsku skupštinu, sutra će se na biralištima u općinama Pirovac, Tisno i Murter dobiti samo jedan listić i na njemu će trebati zaokružiti redni broj ispred imena jednog od dva ponuđena kandidata za župana. Osim župana, u tri grada i dvije općine Šibensko-kninske županije se u drugom krugu biraju i gradonačelnici, odnosno načelnici. Odlučuje se i tko će biti gradonačelnici Šibenika, Vodica i Knina, te načelnici općina Tribunj i Ružić.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here