Počela zabrana loženja vatre na otvorenim prostorima: Kazne i do 150.000 kuna!

0
2972
Foto: Facebook. Vatrogasci Tisno

Radi vremenskih uvjeta koji pogoduju naglom širenju požara, nadležne vatrogasne postrojbe, među njima i DVD Pirovac, DVD Tisno i DVD Murter mole mještane da od 01. lipnja do 31. listopada poštuju zabranu paljenja vatre na otvorenom prostoru.

Naime, od danas pa do daljnjeg ne odobrava se spaljivanje na otvorenom prostoru, priopćili su to nadležni iz Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije. Prekršiteljima spomenute zabrane prijete visoke novčane kazne pa čak i zatvor.

Policija podsjeća da je od 1. lipnja do 31. listopada zabranjeno svako loženje vatre na otvorenom prostoru, osim iznimno roštilja i gradela na okućnicama u naseljenim mjestima, ali samo pod uvjetom da je očišćeno okolno zemljište i osigurana odgovarajuća količina vode za gašenje i polijevanje pepela, odnosno osigurano priručno sredstvo za gašenje vatre.

Spomenimo, temeljem Zakona o zaštiti od požara, za fizičku osobu koja izazove požar propisana je novčana kazna od 15.000 do 150.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana. Istim je Zakonom propisano da će se osoba koja izazove požar iz nehaja, što je najčešći slučaj kod požara otvorenih prostora, kazniti za prekršaj novčanom kaznom od 2.000 do 15.000 tisuća kuna. Također, istim je zakonom propisana i novčana kazna u iznosu od 1000 do 15.000 kuna za prekršaj fizičke osobe koja ne prijavi nastanak požara i ne dostavi sve informacije o požaru.

Nepromišljenim radnjama građani mogu počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, za koje se može izreći kazna zatvora do tri godine, ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom, propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here