Slovenski vatrogasci u Tisnom – odavanje počasti stradalima na Kornatu i razvijanje suradnje

0
5265
Slovenski vatrogasci pred križem kod crkve sv. Duha (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Vodstvo Slovenske Udruge profesionalnih vatrogasaca danas je u posjetu Tisnom i Kornatima. Osim razvijanja veza s lokalnim vatrogastvom, cilj posjeta odati počast 12-orici vatrogasaca smrtno stradalima u Kornatskoj tragediji i saznati više o ovom događaju.

– Došli smo u Tisno pokloniti se uspomeni na vatrogasce koji su prije deset godina gasili požar na Kornatu i stradali na zadatku. Kako smo mi Udruženje profesionalnih vatrogasaca Slovenije i pošto radimo na struci, osim odavanja počasti zanima nas i kako je došlo do ovog požara i koji su uzroci stradavanja naših kolega – rekao nam je Miran Korošak, predsjednik Združenja slovenskih poklicnih gasilcev ili Slovenske Udruge profesionalnih vatrogasaca.

Predsjednik Slovenske udruge profesionalnih vatrogasaca Miran Korošak (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Ovo je, rekao je Korošak, prigoda da se pokaže zajedništvo koje vlada među vatrogasnim postrojbama, ali i da se ostvari suradnja među njima. U to smislu jučer su posjetili javne vatrogasne postrojbe u Šibeniku i Zadru, a danas su gosti DVD-a Tisno. Ujutro su na groblju sv. Duha u Tisnom zapalili svijeće i odali počast stradalim vatrogascima, održali su sastanak u Općini Tisno, posjetili Vatrogasni dom DVD-a Tisno i uz vodstvo zapovjednika DVD-a Tome Belakušića krenuli na Kornat. Osim polaganja vijenaca i paljenja svijeća, na Kornatu će uz pomoć tišnjanskih kolega pokušati saznati više o dosad nerazjašnjenom stradavanju vatrogasaca, najvećoj tragedije u povijesti hrvatskog vatrogastva.

Pred križem (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

U Tisno su došli zapovjednici i(li) predsjednici 14 profesionalnih javnih vatrogasnih postrojbi i dvije industrijske. Združenje slovenskih poklicnih gasilcev najviši je organ za profesionane vatrogasce u Sloveniji i okuplja ukupno 1300 vatrogasaca.

Njihov posjet Hrvatskoj organizirao je Tišnjanin Milan Mićo Čubrilo, koji posljednje tri godine radi kao profesionalni vatrogasac TZR Domžale.

Slovenske vatrogasce doveo je Tišnjanin iz Domžala Milan Čubrilo (Foto: Rudinapress/H. Pavić)
– Želja za posjetom ovdašnjim postrojbama i Kornatu među slovenskim vatrogascima postoji već dugo. Bilo mi je drago kad su me zamolili me da organiziram gostovanje i vjerujem da će ovo biti početak jedne plodonosne suradnje – rekao nam je Čubrilo.

Sa iskustvom vatrogasca u obije države, Čubrilo ocjenjuje da je slovensko vatrogastvo puno razvijenije od hrvatskoga. Tamo su, kaže, dobrovoljna vatrogasna društva na razini naših profesionalnih i smatra da će Tišnjani kroz ovu suradnju i razmjenu iskustava imati priliku puno naučiti. Već za ovo ljeto planira se novi posjet slovenskih postrojbi Tisnom i donacija vatrogasne opreme.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here