FOTO Proslavljena Gospa od Karavaja u Tisnom

0
4554
Blagdan Gospe od Karavaja (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Svetkovina Gospe od Karavaja svečano je proslavljena jučer, 26. svibnja u župi Tisno na Karavaju, jednom od četiri marijanska svetišta Šibenske biskupije.

Središnje svečano misno slavlje uz sudjelovanje velikog broja vjernika iz cijele Šibenske biskupije, ali i iz susjedne Zadarske nadbiskupije predvodio je po prvi puta šibenski biskup Tomislav Rogić.

– Gotovo 300 godina okuplja ovo mjesto vjernike koji traže nebeske milosti za svoje životne pute, u nedaćama života vape pomoć, uzdižu zahvale Bogu po Majci Isusovoj, pomoćnici kršćana. Natopljeno je ovo mjesto molitvama. Svjedoči i danas snagu vjere i molitve u kršćanskom životu. Obasjano je majčinskom ljubavlju Blažene Djevice Marije – poručio je biskup Rogić, govoreći o tišnjanskom marijanskom svetištu.

Vjernike je Rogić pozvao da se vrate Bogu, odbace zavodljivosti ovoga svijeta jer njih je danas više nego ikada, ponude pršte na sve strane kako za čas možemo ostvariti sreću.

– Stare laži u novim pakiranjima, kao ono na početku pod stablom spoznaje dobra i zla. Molimo dragu našu Gospu od Karavaja da nam otvori oči, da prepoznamo što je dobro, a što zlo u Božjim očima. Da nam upravo to postane životno pravilo: Činit ću ono što je Bogu milo, Njemu se po Marijinu zagovoru uvijek vraćati, dobro tražiti i oko sebe graditi – u svojoj obitelji, na svom radnom mjestu, u svome kvartu, ulici, u svome narodu. Gospe od Karavaja moli za nas! Moli da se i u našim obiteljima dogodi čudo iz Kane, da se voda života pretvori u radost života, radost služenja, rasta u vjeri i ustrajnoj molitvi. Pa da se svi jednom okupimo u vječnoj radosti neba, u vječnoj pobjedi Uskrsnuća tvoga Sina, našeg jedinog Spasitelja – zaključio je homiliju šibenski biskup.

Svečano je bilo i na poslijepodnevnoj Svetoj misi na Karavaju s blagoslovom djece koju je predvodio krčki biskup u miru Valter Župan.

Veliko mnoštvo se na Karavaj došlo moliti, ispovijedati, vidjeti i dotaknuti Gospinu sliku (“Mnogo cijenjena slika s nekim čudesima Blažene Djevice Marije od Karavađa gdje se ukazala 1432. na 26. svibnja i učinila da tu provre izvor milosti”), a još veće je mnoštvo u Tisno došlo kako bi posjetilo vašar, u koji se mjesto pretvara svakog 26. svibnja u godini.

Kako je bilo na jednom od četiri marijanska svetišta Šibenske biskupije, ali i na ulicama i kafićima Tisnog pogledajte u fotogaleriji:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here