Sutra se u Tisnom obilježava blagdan Gospe od Karavaja

0
5769

Štovanje čudotvorne Gospe započinje 1432. godine kada se u talijanskom gradiću Carravagio, u blizini Bergama, 26. svibnja Gospa ukazala pobožnoj ženi, 32-godišnjoj, Ivanici Varoli te se na mjestu ukazanja pojavio izvor vode.

Kao što smo rekli, štovanje Gospe od Karavaja u Tisnome traje stoljećima i već uoči blagdana, dakle uoči 26. svibnja, počinju pristizati hodočasnici u Gospino svetište na brdu Brošćica. Na Karavaj pristižu mnogi pješke, a čak i bosi moleći Gospu ili joj zahvaljujući na milosti koju im je dala o čemu svjedoči i mnoštvo darova koje su joj pojedinci darovali. Blagdan Gospe od Karavaja za Tisno i Tišnjane, uvijek je, u prvom redu, bio vjerska svečanost, međutim, u novije vrijeme postao je i dio turističke ponude ovog mjesta.

Gospa od Karavaja, arhivska fotografija (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Naime, od početka 17. stoljeća pa do prve polovice 18. stoljeća mnoge talijanske obitelji, ponajviše iz Bergama i njegove okolice, doselile su se u Dalmaciju, pa tako i u Tisno.
Među prvima se spominje obitelj Spingaroli, a potom Arrigoni, Bartulazzi, Conradi, Pisani, Turioni, Loredano, Banchetti, Alborghetti, Raimondi, Olivari…

Najviše utjecaja na njihov dolazak u Tisno imali su najvjerojatnije dva tadašnja šibenska biskupa: Basso iz Cremone i Arrigoni iz Brescie koji su gospodarili biskupijskim vinogradima i plodnim poljem na tišnjanskom području, a u samom mjestu imali su kapelicu i biskupski ljetnikovac. Među tim doseljenim obiteljima iz okolice Bergama bila je i pobožna obitelj Gelpi koja je sa sobom donijela sliku čudotvorne Gospe od Karavađa te na brdu Brošćica iznad Tisnoga sagradila kapelicu njoj u čast. Oko godine 1720. tadašnji župnik Tisnog, don Šimun Obratov, šalje tu vijest na sve strane i zove puk na zavjet Gospi od Karavaja u Tisno.

Gospa od Karavaja, arhivska fotografija (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Inače, svetište Gospe od Karavaja bilo je u vlasništvu obitelji Gelpi čijom je zaslugom i počelo njezino štovanje u Tisnome. No, kako ova obitelj nije više imala muških potomaka, 1980. godine Boris Gelpi svetište je predao na upravljanje župi Tisno.

Gospa od Karavaja, arhivska fotografija (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Današnjom jutarnjom misom za članove Bratovštine Gospe od Karavaja započelo je slavlje uoči samog blagdana Gospe. U poslijepodnevnim satima, točnije u 18 sati, danas, 25. svibnja, trodnevnicu na Karavaju predvodit će don Tuna Jozić iz Jezera. U 21 sat Put križa pak kreće od župne crkve prema svetištu na Karavaju, a Svetu misu predvodit će don Ivan Delić iz Kaštel Sućurca.

Mise na Karavaju će se održavati i tijekom petka (26. svibnja) ujutro u 4, 6, 7 i 8 sati, a centralno slavlje u petak počinje u 10.30 sati svečanom Svetom misom.

Svetu misu na Karavaju s blagoslovom djece 26. svibnja predvodit će krčki biskup u miru Valter Župan. Misa je na rasporedu u 18 sati.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here