IZBORI Gulam, Klarin i Turčinov osnažili svoje pozicije, HSS najveći gubitnik, a Živi zid najveći dobitnik izbora

0
5493
Ivan Klarin s kolegama Tonijem Turčinovom i Ivanom Gulamom - arhivska fotografija (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Prema prvim neslužbenim rezultatima koje smo dobili iz stranačkih stožera u općinama Pirovac, Tisno i Murter-Kornati na danas održanim izborima birači su se izjasnili da su zadovoljni smjerom kojim ih vode njihovi načelnici. Znatno im je osnažena potpora u Općinskim vijećima.

U Općini Pirovac Ivan Gulam (HNS-SDP) osvojio je čak 66 posto glasova za načelnika. Koalicija HNS-SDP u Općinskom vijeću ima sigurnu većinu od sedam vijećnika, HDZ je dobio tri, a HSS jednog.

– Zahvaljujem svim Pirovčankama i Pirovčanima što su nas opet izabrali, ovoga puta još uvjerljivije nego prije četiri godine. To nam je potvrda da smo radili dobro, koja nas obvezuje da nastavimo dalje istim smjerom. Zahvaljujem i svojim političkim suparnicima na fer i korektnoj kampanji i nadam se da ćemo u Općinskom vijeću, bez obzira što sada imamo čvrstu većinu, odluke kao i do sada donositi jednoglasno, na koristi Općine i svih njenih stanovnika – rekao nam je Ivan Gulam.

Lovre Crvelin (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Kandidat SDP-a za načelnika Općine Tisno Ivan Klarin pobijedio je sa 62 posto. S liste SDP-a u Općinsko vijeće ulazi sedam vijećnika, pet s liste HDZ-a i Lovre Crvelin iz Živog zida.

– Zahvaljujem biračima što su mi još jednom dali povjerenje da vodim Općinu Tisno kao načelnik i veliku potporu listi SDP-a za Općinsko vijeće. Drago mi je da građani prepoznaju naš trud i dat ćemo sve od sebe da opravdamo to povjerenje.  Ono za nas znači obvezu da završimo zacrtane projekte i pokrenemo nove, za dobrobit svih stanovnika naše općine, bez obzira na to za koga je tko glasovao – rekao nam je Ivan Klarin.

U Murteru je kandidat HDS-a Toni Turčinov, sa zamjenicom Juliom Ježinom iz HDZ-a, bio jedini kandidat. Ne javljaju se na telefone, a saznajemo da postoje neki problemi s prebrojavanjem glasova na biračkom mjestu u Turističkoj zajednici. Bez tog biračkog mjesta, HDS ima 308 glasova, HDZ 191, a SDP 99. Preračunato u mandate, znači da HDS u 11 članom vijeću ima većinu od šest ruku, HDZ tri i SDP dva. No, rezultati iz TZ-a mogli bi nekome uzeti a nekome dati mjesto u vijeću.

Toni Turčinov (Foto: Rudinapress/K. Ježina)

Kako bilo, već sada se zna da su dosadašnji obnašatelji vlasti u Murteru, Pirovcu i Tisnom na ovim izborima samo osnažili svoje pozicije. HSS je najveći gubitnik, jer u Murteru i Tisnom, gdje je do sada bio najjači, nije dobio ni jedan mandat, a u Pirovcu, gdje do sada imao tri vjećnika, spao je na jednog. Dobitnik ovih izbora svakako je Živi zid Lovre Crvelina, koji je ušao u vijeće u Tisnom i osvojio veliki broj glasova za župana i Županijsku skupštinu.

– Zahvaljujem svima koji su izašli na ove izbore i drago mi je da je trud Živog zida i ovdje prepoznat. Žao mi je tek što više ljudi nije izašlo glasovati, no svaki glas nas obvezuje da nastavimo s promjenama koje pokrećemo u cijeloj Hrvatskoj. U Općinskom vijeću ću, unatoč tome što nećemo biti na vlasti i naš glas neće biti presudan, kroz kontrolu rada općinske administracije i konstruktivnim prijedlozima raditi na dobrobiti svih mjesta naše općine – rekao nam je Lovre Crvelin.

Prema rezultatima obrađenim do 23 sata Lovre Crvelin sa svojom listom Živog zida nije prošao u Županijsku skupštinu. Dobio je 3,35 posto. Prag od pet posto nije prošao ni HDS Tonija Turčinova, čija je lista za Županijsku skupštinu dobila samo 1,17 posto.

Koliko je tko točno dobio glasova pogledajte na stranicama Državnog izbornog povjerenstva.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here