VIDEO Vozilo budućnosti – hibrid kosilice i romobila na cestama otoka

0
6179
Jere Olivari i njegov bolid (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

U Tisnom su upravo pri kraju posljednja testiranja hibridnog prometala najmodernije tehnologije, jednog od onih vozila za koja kažu da će gospodariti cestama trećeg tisućljeća. Hibrid romobila i kosilice već je nekoliko mjeseci gospodar cesta otoka Murtera.

– Zahtjevi tržišta za prometnim sredstvima u 21. stoljeću su bitno drugačiji nego su bili u prošlosti. Zato smo naša istraživanja i razvoj tehnologije s brzine i dizajna preusmjerili u samo jednom smjeru – ka ekonomičnosti. I tu smo postigli iznimne rezultate – kaže tišnjanski izumitelj Jere Olivari (60).

Dvotaktni motor snage pet konjskih snaga skinuo je s japanske ‘no name’ kosilice ili trimera. Na otpadu je našao još nešto djelova, kola, lanac, ručke od romobila… i u kućnoj radionici sklopio funkcionalno prometalo koje postiže brzinu od 40 km/h uz potrošnju od dvije litre mješavine na 100 kilometara. Motor ima gas, kvačilo i kočnicu i samo jednu brzinu. Nosivost mu je do 200 kilograma. Ukupan trošak za čitavo vozio je 200 kuna.

Gotovo je nevjerojatno da ovako maleni i jeftini motor ima takve performanse, no tu moramo imati u vidu da je to bolid posebno konstruiran samo za vožnju po selu, dakle to nikako nije trkači motocikl klasičnog tipa, niti komercijalni motor za svakodnevni upotrebu.

– Cijena nije najvažnija stvar. Još bolje je što za ovakav motor ne treba imati nikakvu vozačku dozvolu,  registraciju ni kacigu. Da mi sad za njega daju skutera od 10.000 kuna ne bih se mijenjao – kaže Jere.

Vozilo je, kaže Jere, zapravo teretno. Osim za vožnju po selu služi mu za prijevoz cementa i ribe.

– Stavim na njega pet vreća cementa od po 20 kg i vozim se gdje hoću. Isto tako njime mogu prevesti pet kašeta ribe. Nema problema ni ako je težina veća. Povući će, ali malo sporije – kaže Jere.

No, još uvijek studije nisu pokazale toliku razinu sigurnosti da bi ovo hibridno vozilo moglo u serijsku proizvodnju. Postoji, naime, rizik zbog ekstremne eksploatacije agregata, koji je u pojedinim momentima na granici eksplozije. Kada vozi cement od Šulje uz Hartić razvijaju se velike temperature i buka, a velika su naprezanja i svih ostalih elemenata vozila. Isto je i na vrhu uzbrdice između Tisnog i Jezera, kada vozi ribu.

– Kako testiranja dalje odmiču, sve sam više siguran da nisam pogriješio ja u svojim proračunima, nego onaj tko je projektirao cestu. Ovo je, naime, idealno prometalo kad se vozi po ravnomu. Dakle, to je vozilo cesta budućnosti, koje će sve biti ravne – kaže Jere Olivari Sina.

Ako i posljednja planirana istraživanja prototipa potvrde zadovoljavajuću razinu sigurnosti i ako se utvrdi ekonomska opravdanost, uskoro možemo očekivati da će ovaj hibrid krenuti u serijsku proizvodnju. A to se može dogoditi čim Jere nađe investitora. Bude li njegova radionica radila punim kapacitetima, s proizvodne trake moći će izbacivati dva ovakva vozila na godinu.

Kako se hibrid kosilice i romobila ponaša u vožnju pogledajte u ovom videu:

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here