HNS – mjere za djecu i mlade Općine Pirovac preslikati na cijelu županiju

0
2305
Petar Mišura i Ivan Gulam (Foto: Tris)

Općina Pirovac pokazala je kako se poticajnim mjerama za djecu i mlade može preokrenuti negativni demografski trend, a njihov primjer HNS je ugradio u izborni program koalicije SDP-HNS-HSS-HSU za Šibensko-kninsku županiju, kazali su na konferenciji za novinare HNS-ovci Petar Mišura i Ivan Gulam.

Konferenciju HNS-a prenosimo s portala Tris.com.hr:
– Šibensko-kninska županija je prije 50 godina imala gotovo 60 tisuća stanovnika više, a kako se trend smanjena stanovništva nastavlja HNS je u županijskoj skupštini tri puta predlagao simbolički amandman da se za svako novorođene dijete izdvoji 1 000 kuna. Umjesto odgovora dobili smo ismijavanje župana kako je taj iznos nedovoljan pa zbog toga nije učinio ništa, kazao je Petar Mišura kandidat koalicije SDP-HNS-HSS-HSU za zamjenika župana.
Općina Pirovac je najbolji primjer
Mišura smatra kako je upravo Općina Pirovac, pod vodstvom HNS-ova načelnika Ivana Gulama, najbolji primjer koji pokazuje kako se vlastitim sredstvima mogu pokrenuti mjere za djecu i mlade i poboljšati demografska slika.
Dolaskom na vlast u Općini Pirovac, načelnik Ivan Gulam već je u prvoj godini mandata pokrenuo niz mjera:
– U prvoj godini smo povećali naknade za novorođenu djecu na 3 tisuće kuna za prvo dijete i tisuću kuna više za svako sljedeće dijete. To su mjere koje danas nemaju ni bogatije općine i gradovi, a specifični smo i po tome što i sklapanje braka mještana pratimo s 3 tisuće kuna. Sufinanciramo rad dječjih vrtića, a kako bismo osigurali još bolje uvjete prije dvije godine pokrenuli smo izradu projekta za gradnju novog vrtića i jaslica. Općina sufinancira školsku marendu i izdavanje školskog lista, a trenutno sa 50 posto sufinanciramo kupnju školskih udžbenike s ciljem da u idućem mandatu te troškove u potpunosti pokrijemo. Sufinanciramo i prijevoz srednjoškolaca s iznosom od 100 kuna mjesečno te u potpunosti financiramo troškove autobusne linije Kašić-Pirovac koju je šibenski ATP ukinuo, nabrajao je Gulam.
Dodao je kako te mjere kojima financijski podupiru mlade obitelji nisu presudne ali su svakako doprinijele tome da je u prošloj godini Općina Pirovac imala povećani broj rođene djece.
Pet mjera za mlade koalicije SDP-HNS-HSS-HSU
– Poruka koju Općina Pirovac šalje mladima je ohrabrujuća, a ukoliko nam građani ukažu povjerenje u županijskoj ćemo se skupštini zalagati da ovakve mjere postanu dostupne svim žiteljima naše nažalost demografski zapuštene županije. Ne može se reći kako se ne mogu pronaći sredstva jer ih Županija može i mora pronaći isto kao što je to učinila Općina Pirovac. Mi smo rashode za zaposlene sa 18, smanjili na 12 posto izvornih prihoda i tom razlikom financiramo ovakve mjere. To je pitanje političke volje koja mora postojati pogotovo kada znamo da je demografska statistika županije porazna, istaknuo je Gulam.
Na županijskoj razini koalicija SDP-HNS-HSS-HSU je detektirajući demografske probleme u svoj izborni program uvrstila 5 mjera za mlade, kazao je Petar Mišura.
– Prva mjera su stipendije mladima jer njihov dosadašnji broj smatramo nedovoljnim pa planiramo njihov broj povećati na 100 , a dodjeljivati će se na temelju tri kriterija: izvrsnost, deficitarna zanimanja i socijalni status. Za sufinanciranje prijevoza učenika plan je izdvojiti 2,5 milijuna kuna od 2018. godine. Kroz model POS-a u ruralnim krajevima osigurat ćemo 2 milijuna kuna za rekonstrukciju, nadogradnju i gradnju obiteljskih kuća jer želimo poslati poruku kako želimo stanovništvo i na područjima koji nisu samo gradovi i obala. Četvrta mjera je pravo na dječji vrtić putem koje će županija zajedno s lokalnom samoupravom sufinancirati gradnju vrtića, a peta uvođenje naknade od tisuću kuna za svako novorođeno dijete za što je predviđeno izdvojiti 800 tisuća kuna već u ovoj godini, naveo je Mišura.
Sve te mjere, dodao je Mišura, čine samo oko 6 posto izvornih prihoda Županije.
– Smatramo da se 7 posto ukupnog županijskog proračuna može izdvojiti za demografsku politiku jer je Šibensko-kninska županija jedna od demografski najugroženijih područja. Županija ima rashode za zaposlene na nivou zakonskog maksimuma i neprimjereno puno troši na reprezentaciju i promidžbu. Uvijek se mogu pronaći sredstva samo je pitanje što je prioritet, a mi tvrdimo kako je prioritet demografska politika, zaključio je Mišura.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here