TISNO Tisuće vjernika molit će se Gospi od Karavaja

0
5820
Gospa od Karavaja, arhivska fotografija, Rudinapress

Hodočašće Gospi od Karavaja u Tisnom održat će se u petak, 26. svibnja na dan kada se 1432. godine Gospa ukazala pobožnoj ženi Ivanici.

Ove se godine također očekuje na tisuće ljudi iz svih krajeva županije, ali i šire koji će se moliti, ispovjediti, vidjeti i dotaknuti Gospinu sliku. Po prvi puta svečanu Svetu misu predvodit će šibenski biskup Tomislav Rogić.

Valja dotaknuti “Mnogo cijenjenu sliku sa nekim čudesima Blažene Djevice Marije od Karavađa gdje se ukazala 1432. na 26. svibnja i učinila da tu provre izvor milosti”

Inače, Gospa se u gradiću u blizini Bergama 26. svibnja 1432. godine ukazala pobožnoj ženi Ivanici, a tijekom 17. i početkom 18. stoljeća mnoge su se talijanske porodice iz okolice Bergama doselile u Tisno. Među njima je bila i obitelj Gelpi koja je, štujući Gospu, sa sobom donijela njezinu sliku i oko 1720. godine sagradila malu kapelicu na brdu Brošćica iznad Tisnoga.

Za čudotvorno svetište kroz kratko vrijeme pročulo se diljem Dalmacije ali šire, te tako gotovo tri stoljeća upravo 26. svibnja pobožan svijet slavi Gospu od Karavaja u Tisnom.

Do Gospina svetišta na brdu Brošćica, okruženog visokim čempresima i borovom šumom, mnogi vjernici dolaze karavajskom ulicom koju vodi 214 stepenica, a brojni hodočasnici prijeđu ju čak i na koljenima da ispune zavjet, te Križnim putem koji vodi uz župnu crkvu Sv. Duha.

Obilježavanje Gospe od Karavaja ove godine počinje 23. svibnja (utorak) trodnevnicom koju će u 18.30 sati voditi don Gabrijel Jagarinec iz Skradina.

U isto to vrijeme, 24. svibnja (srijeda) trodnevnicu će predvoditi don Tomas Vargas iz Draga.

Misa za članove Bratovštine Gospe od Karavaja održat će se 25. svibnja (četvrtak) u jutarnjim satima, točnije u 7 sati, dok će istog tog dana u 18 sati trodnevnicu predvoditi don Tuna Jozić iz Jezera. U 21 sat Put križa od župne crkve prema svetištu na Karavaju i Svetu misu predvodit će don Ivan Delić iz Kaštel Sućurca.

Dodajmo, Mise na Karavaju će se održavati i tijekom petka ujutro u 4, 6 , 7 i 8 sati, a centralno slavlje u petak počinje u 10.30 sati svečanom Svetom misom.

Svetu misu na Karavaju s blagoslovom djece 26. svibnja predvodit će krčki biskup u miru Valter Župan. Misa je na rasporedu u 18 sati.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here